Масовите протести в Пакистан бяха отменени след споразумение с правителството

Мохамад Тахир ул Кадри

Мюсюлманският духовник Мохамад Тахир ул Кадри, който настояваше за оставка на правителството в Пакистан, обяви, че е постигнал споразумение с управляващите и призова за прекратяване на масовите протести в столицата Исламабад, предаде Ройтерс.

Кадри прикани близо 25 000 свои последователи, които окупираха булевард в центъра на града, да се разотидат.

Започналите преди четири дни протести предизвикаха  политическа криза в ислямската страна. Кадри, който е поддръжник на военния преврат от 1999 г., искаше пакистанската армия да участва в съставянето на временно правителство до парламентарните избори през май. "Постигнахме споразумение. След като вземем подписа на премиера, ще го прочетем пред протестиращите", каза духовникът пред свои поддръжници.

Засега не е известно какви отстъпки е издействал той в преговорите с делегацията на коалиционното правителство. Но то може да отслаби натиска върху управляващата Пакистанска народна партия, остро критикувана за неумението да се справи с широк кръг от проблеми, вариращи от талибанския бунт до слабата икономика.

Кабинетът ще изпита и облекчение от отказа на ръководителя на антикорупционната агенция да подкрепи решение на Върховния съд да бъде арестуван премиерът Раджа Первез Ашраф. Съдът постанови Ашраф да бъде задържан по подозрения в корупция, докато е бил министър на енергетиката. Но шефът на Националното бюро за отговорност Фасих Бохари каза пред съда, че разследването срещу премиера е непълно.

Съдът разпореди на Бохари да предостави допълнителни данни, така че съдиите да решат дали има основания Ашраф да бъде съден. Делото е отложено за 23 януари, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят