Масовият бюджет за коледни подаръци е от 100 до 200 лв.

Моден артикул, сувенир и козметика са предпочитаните дарове под елхата

Масовият бюджет за коледни подаръци е от 100 до 200 лв.

Една трета от българите смятат да заделят между сто и двеста лева за коледни подаръци на близките си, най-предпочитаният дар за слагане под елхата е моден артикул, играчка, сувенир или козметика, а по-малко от половината от хората планират да пътуват за празниците при роднини или в страната. Това сочи проучване на OLX България сред потребители на платформата за пазаруване, обявено във вторник.

Според данните почти 80% от всички планират подаръци само за най-близките си - до петима души.  Софиянци залагат на дрехите, пловдивчани предпочитат обувките, а варненци залагат на аксесоарите в онлайн търсенето на подаръци.

Най-търсеният подарък в категория "Спортни стоки“ е велосипедът, следван от фитнес оборудването и фенски футболни артикули

При подаръците за децата най-търсени са радио управляемите играчки. Най-желани са те сред софиянци. Плюшените играчки се търсят най-много в Хасково, а в Пловдив – кукли, сочи още проучването.
 
Най-търсените ключови думи през ноември 2018 г. са били "мобилен телефон“, "PlayStation”,  "тротинетка“, “Пес патрул“, "колело“. Други търсения за сезона включват ключовите думи "телевизор“, "климатик“, "домашно кино“, "пералня“ и "ски“, сочат данните на платформата.

Над половината от запитаните в онлайн проучването не планират да пътуват по празниците. Останалите ще посетят роднини или ще прекарат кратка почивка в България. По-малко от 10% от участниците в изследването ще са на ваканция в чужбина. Сред предложенията на OLX България най-търсени са почивките на село и къщите за гости, като се отбелязва 12% ръст в категорията преди празниците. Най-голямо търсене на къщи за гости има в района на Велико Търново. Пампорово се оказва зимната дестинация, която е най-предпочитана за почивка на планина, а близките до София – Сапарева баня, Белчин и Боровец са най-търсените за СПА. Средната цена на пакетите за почивка в дните около Коледа и Нова Година е 622 лв.

Платформата припомня, че на нея могат да се изтъргуват нежеланите коледни подаръци. През януари 2018 г. компанията е регистрирала ръст на обявите в категориите "Книги“ (31%), "Домакински електроуреди“ (24%) и "Декорация и Коледни играчки“ (34%).

Споделяне

Още от Бизнес