Масовият протест пред НС се оказа скромно събиране в подкрепа на българщината

Демонстрантите се обявиха против "унищожаването на децата ни с учебната програма"

Широко рекламираният от медиите и правителството като опит за метеж национален протест "Тук сме!" пред Народното събрание (НС) в четвъртък се оказа рехаво събиране в подкрепа на българщината, в което се включиха не повече от 300-400 души с най-разнообразни искания.

Освен оставка на кабинета, участниците в демонстрацията поискаха България да излезе от НАТО, всички "министри, депутати и олигарси" през последните 25 години да бъдат разследвани, нова, но неясно каква, управленска система, България за българите, както и разваляне на "всички концесионни договори, ограбващи страната ни".

В основна тема за изказващите се по аудио уредбата, качена върху паметника на Цар Освободител, се превърна драмата с преместването на "История славяноболгарская" на Паисий Хилендарски в учебната програма по литература от шести в девети клас. Случаят бе "раздут" от повечето оратори на протеста до "забрана на истинската ни история", като се стигна дори до заключението, че управляващите "унищожават децата ни с учебната програма" и, че "Вазов, Ботев и Левски скоро няма да ги има".

Протестът започна в 15.00 часа пред парламента с не повече от двеста души, събрали се около паметника на Цар Освободител, на който бяха поставени разпознаваеми патриотични символи като портрети на Васил Левски, изображения от руско-турската освободителна война, както и плакати с надписи върху националния трибагреник: "Да спасим България от мафиополитици и ислямизация", "Стоп на окупацията, колониалната администрация и НАТО вън от България" и други в същия дух. Редовно се скандираше и срещу премиера Бойко Борисов, като в негова "чест" на паважа бе размазана една тиква.

Час преди началото на протеста площадът бе окупиран от жандармерия. Прогнозите на МВР бяха, че ще се съберат над 2000 души, включително и футболни агитки, които да опитат да провокират масови безредици, но дошлите на място се оказаха далеч по-малобройни. Най-популярен сред тях бе "абонираният" за участие във всички протести Йоло Денев.

Сред организаторите на демонстрацията – няколко малки и слабо разпознаваеми организации, най-много се отличаваше Българският национален съюз на Боян Расате, чийто привърженици развяваха трибагреници с кръстосани меч и чук (символът на организацията – бел.ред.) и носеха ленти с националния флаг на ръкавите си. Самият Расате също присъстваше, но не говори пред множеството.

Освен многобройното присъствие на униформени – жандармерия, охранителна полиция и служители от звеното за борба с безредици, сред хората се забелязваха и цивилни полицаи. Около парламента пък бяха докарани десетки камионетки на жандармерията, патрулки, пожарна кола, линейка, а в близост до пожарната на ул. "Г.С. Раковски" бе паркирано дори и водното оръдие на СДВР, което досега не е използвано нито веднъж на терен.

Единствената намеса на полицията бе да задържи 16 младежи, повечето от провинцията. Причината – в някои от тях били открити ножове, палки, боксoве и един газов пистолет, а останалите нямали лични документи, съобщиха от вътрешното министерство. Като се изключат тези арести обаче, проявата премина без никакво напрежение, като демонстрантите дори завъртяха хоро и пяха възрожденски песни и националния химн.

Далеч по-драматични бяха очакванията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която предупреди преди ден, че МВР има данни за организирани провокации. Премиерът Борисов пък се застрахова с думите, че "мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават".

Шефът на националната полиция Христо Терзийски дори предупреди пред няколко медии в сряда, че "имаме и постъпили данни за офертиране на членове на футболни агитки, принадлежащи към различни спортни клубове – имаме информация, както за привърженици на столични клубове, така и за привърженици на клубове, които са в страната". Организирано присъствие на футболни ултраси обаче, така и не се забеляза. Още по-малко опити за провокиране на масови безредици.

Иначе в страницата на събитието във Фейсбук участие бяха заявили в пъти повече хора – над 3000 души. Посочените искания на протеста пък варираха от подчертано социални, през националистически, до политически, като затопляне на отношенията с Русия и свикване на Велико Народно събрание (ВНС) за промяна на модела на управление на страната. За тях обаче така и не стана дума по-конкретно по време на проявата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?