Масовият убиец Брайвик: Настаняването в психиатрична клиника е по-лошо от смърт

Масовият убиец Андерш Беринг Брайвик, който ще бъде съден от 16 април за убийството на 77 души в Норвегия миналото лято, заяви, че настаняването му в психиатрична клиника ще бъде по-лошо от смърт, предаде Франс прес.

"Да изпратите политически активист в клиника, е по-садистично и по-жестоко, от това да го убиете! Това е по-лоша съдба, отколкото смърт", пише Брайвик в писмо от 38 страници, части от които публикува вестник "Верденс ганг".

Целта на писмото е да оспори доклада на двама съдебни психиатри от миналата година, според който 33-годишният екстремист е психопат, страдащ от "параноидна шизофрения" и не носи наказателна отговорност.


Ако съдиите в Осло стигнат до същото заключение на процеса, който започва на 16 април, Брайвик ще бъде осъден на лечение в психиатрична клиника без право на излизане
вероятно за цял живот.

Обвиняемият трябва да бъде обявен за вменяем, според адвокатите му, тъй като отказа да признае за недействителен идеологическия манифест, който разпространи в деня на
атентатите. Целта на убийствата била да привлекат вниманието към документа с ислямофобски и враждебни към мултикултурализма тиради.

Заради възмущението, предизвикано от първия доклад на експертите, съдът в Осло назначи нова експертиза, заключенията от която се очакват на 10 април, по-малко от седмица преди началото на процеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят