Масовият убиец Брайвик се оплаква от "нечовешките условия в затвора"

Андерш Брайвик

В писмо от 27 страници до управата на затвора, където излежава 21-годишна присъда масовият норвежки убиец Андерш Брайвик, виновен за смъртта на 77 души, се оплаква, че условията, при които е държан, "са нечовешки", предаде Франс прес, като се позовава на копие на писмото, попаднало и във вестник "Верденс ганг".

Брайвик, който е държан в почти пълна изолация при много строга охрана и при постоянно наблюдение в затвор близо до Осло, се оплаква, че всеки ден го претърсвали, кафето му било студено, не получавал всички писма, които били адресирани до него в затвора, и не нямал възможност "да изразява политическите си убеждения", посочва агенцията.

Макар фактите, изложени от Брайвик, да са верни, оплакванията му звучат анекдотично, изтъква Франс прес. Той се оплаквал например от това, че не му разрешавали да държи хидратантен крем в килията си, и че "на всичко отгоре не се разрешава да има каквито и да било украшения".

Особено остро реагира Брайвик срещу факта, че в затвора са му били отнети компютърът и достъпът до интернет, с които разполагал по време на предварителния арест. Тези оплаквания, посочва агенцията, са свързани с изразеното от него намерение "да продължи идеологическата си борба от затвора".

Автентичността на извадките от писмото, публикувани във вестника, била потвърдена от неговия адвокат. "Той смята, че ситуацията, в която се намира, ограничава човешките му права и свобода на словото, и настоява, че е обект на нечовешко отношение", подчертал адвокатът.

Според действащия в Норвегия наказателен кодекс 21-годишната присъда е максималната, която може да бъде наложена на Брайвик за извършените от него масови убийства. Тя обаче може да бъде удължавана неограничено, ако се прецени, че той представлява опасност за обществото, посочват Франс прес и Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?