Масово недоволство на туристите от пътищата ни

Масово недоволство на туристите от пътищата ни

България продължава да привлича чуждестранни туристи през зимата предимно с добри ски-писти, ниски цени, красива природа, добра кухня и СПА-възможности, но в същото време задграничните посетители са недоволни от пътищата, сигурността и достъпа на хора с увреждания.  Те идват с предплатени пакети, за разлика от българските туристи, които рядко предпочитат този начин на организация на ваканцията.

Освен това българите отделят повече време за лятната си почивка, през зимата ползват два-три дни за почивка по Коледа или Нова година, която обаче се характеризира с кулинарен туризъм, при който се набляга на храните и напитките.

Това сочат данни от проучване на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за приключилия зимен сезон, представено в събота от министър Трайчо Трайков. То показва също така, че има промяна в структурата на потока от туристи за сметка на повишаване на посетителите от съседните балкански страни. По-голямата част от посетителите са на възраст 26-45 г., работещи.

Водещото при избора на страната ни от чужденците за ваканция са ниските цени, които според проучването в по-дългосрочен план може да изиграе лоша шега върху имижда на страната, ако не предлага други конкуретнти условия.

Средно през зимата чужденците са изкарвали по шест нощувки у нас и на ден са харчили по около 86 евро, които надвишава летните ил разходи от 76 евро. Както лете, така и зиме чуждите туристи отсядат в четиризвездни хотели. 

Зимата на 2009-2010 г. е сезонът с най-висок дял повторни посещения, в сравнение с лятото и есента на 2009 г., което говори за висока удовлетвореност, се посочва в проучването.

Почти половината българи плануват коледната или новогодишната си почивка най-често седмица преди това, една трета правят двойно по-рано. Запазват се предпочитанията ваканцията да се кара на гости при приятели или роднини. Сред трите най-предпочитани вида туризъм са селски, планински и културен туризъм, скиори са 11 на сто от пътувалите от декември 2009 г. до март 2010 г.  Българинът харчи дневно по 46 лева и в общия случай е удовлетворен от ваканцията си у нас. Близо 94 на сто са напълно или по-скоро доволни от условия за настаняване и хранене в хотелите и чистота, но и те са крайно недеволни от пътищата.

Споделяне

Още от Бизнес