Масово отвличане на заложници в Ирак

В сряда в Багдад са взети около 50 заложници, служители от частна охранителна фирма, предава ББС.

Неизвестни, облечени в униформи на иракски полицаи, са нападнали офиса на фирмата в район населен предимно със сунити в източната част на столицата. Престъпниците са разоръжили трима охранители и са отвели 50-те души, намиращи се в сградата.

Някои средства за масова информация съобщиха, като се позоваха на представители на министерството на вътрешните работи на Ирак, че не става дума за отвличане, а за арести.

По-късно обаче официален представител на вътрешното ведомство заяви, че правоохранителните органи нямат никакво отношение към изчезването на служителите на охранителната фирма.

По-рано телата на 18 мъже бяха намерени от полицията в изоставен автобус в западната част на Багдад. Някои от тях са били застреляни, останалите – задушени. Телата на още двама застреляни са били открити в източната част на столицата.

Полицейски патрул е открил автобус, оставен на пътя между градските квартали Амирия и Хадра. Официални лица съобщават, че в него са се намирали труповете на мъже с вързани ръце и очи.

Не е ясно дали това масово убийство има отношение към преминалата през Ирак вълна от безредици на религиозна основа, предизвикани от взрива на шиитската джамия в град Самара на 22 февруари.

По-рано в различни райони на страната бяха намерени останки от хора, които преди смъртта си са били подложени на мъчения от бунтовниците на враждуващите военизирани групировки на сунитското малцинство и шиитското мнозинство.

Взривяването на шиитската джамия в Самара и последвалите ответни действия, при които загинаха повече от 400 души, предизвикаха заплахата от гражданска война.

Посланикът на САЩ Залмай Халилзад заяви във вторник, че въстаниците се опитват да се възползват от политическата нестабилност, породена от взрива на бомбата в Самара. “Правят се организирани опити за провокиране на гражданска война”, - каза той.

За неделя е насрочено първото заседание на иракския парламент, сформиран в резултат на декемврийските избори. Противоречията обаче между шиитските, сунитските и кюрдските партии около издигнатата от ръководения от шиитите блок кандидатура на Ибрахим Джафари за поста министър-председател поставя под съмнение възможността за създаване на правителство на националното единство.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?