Масово посегателствата над медици не завършват с ефективни присъди

Масово посегателствата над медици не завършват с ефективни присъди

Въпреки промените в Наказателния кодекс, с които бяха въведени по-сурови санкции за агресия срещу медици, практиката показва, че нищожен процент от посегателствата завършват с ефективни присъди. Това отчете председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров във вторник, когато беше дадено началото на кампания срещу агресията над медиците под мотото "Добрата дума лекува", която цели да насърчи хората да споделят свои позитивни впечатления от лекарите и медицинския персонал.

В периода 2011-2013 г. осъдените ефективно за посегателство над медици са двама при повдигнати 10 обвинения, а между 2014 и 2016 г. има само една осъдителна присъда, при повдигнати 11 обвинения. Образуваните производства за нападения над медици са 37 за 2017 година и 26 за 2018, а до ефективна присъда са е стигнало само в два случая през 2018 година.

По данни на здравното министерство от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в Центровете за спешна медицинска помощ и 227 случая на вербална и 34 случая на физическа агресия в лечебните заведения.

“Не е минал ден без някаква агресия спрямо наши колеги. Не може, нечовешко е да посегнеш на човек, който е дошъл да те спаси, да ти даде помощ да ти облекчи състоянието. Това не се търпи.“, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който присъства на старта на кампанията.

Актьорът Владимир Карамазов, който е лице на кампанията, коментира, че изпитва гняв, наблюдавайки случаите на агресия.

“Абсурдно е хора, които отиват да търсят помощ в същото време да раздават юмруци. Аз наистина не виждам друг начин, освен с някакво добро да се тръгне срещу това. Да се шуми около доброто и по някакъв начин така да се преборим с агресията.“, посочи той. Самият Карамазов също сподели свои положителни преживявания с лекари, на които разчита и с които са вече приятели.

“На мен ми се е случвало няколко пъти да се сблъсквам с гнева на хората . Единият път беше на дежурство в шокова зала. Тогава ми беше опрян пистолет в главата и ми беше казано, че ако не излекувам пациента не е ясно дали ще оживея. Тогава за първи път си зададох въпроса защо нашата дейност поражда такива действия.“, разказа директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов.

Със старта на кампанията беше обявено и началото на конкурс за фотографии, придружени с текст, които да разказват за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите си. 

Споделяне

Още от България