Масово ромите над 10 г. имат постоянен партньор

Седемдесет и четири процента от ромите над 10-годишна възраст имат партньор, а на 16 г. най-често се започва съжителство без брак, сочи проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", представено в неделя.

Колкото по-слабо образовани и бедни са ромите, толкова по-ниска е възрастовата граница за ранни бракове или съжителства на семейни начала. При ромите със средно образование 16 г. е най-приемливата възраст за започване на съжителство с партньор, а сред тези със висше образование границата се качва до 23 години.

Средната възраст, на която ромите в страната сключват брак, е 21 години и 8 месеца, т.е 3 години и 4 месеца след началото на съжителството. Ромите, които не са съгласни с ранното партньорство преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи изследването. Процентът на ромите, които допускат да има такова съжителство в малолетна възраст на 14 г., е едва 13%.

Близо 50 процента от около 3000 интервюирани смятат, че е рано децата им да правят секс на 14 или 15 години, а 38 процента от тях са заявили, че родителите трябва да решат за кого да се ожени или омъжи детето им, без въобще да го питат, според анализа. 61 процента от ромите смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Основният фактор за ранните бракове е икономическият, а не етническият, смята Алексей Пампоров от Института по психология към БАН. От “Амалине“ смятат, че увеличаването на нивото на образование сред ромите ще качи възрастовата им граница за сключване на брак.

Пампоров обясни, че най–срещаният модел на съжителство в ромските домакинства е "родители и техните деца", а не каквото е общественото мнение цели поколения в един дом.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?