Масово търсене на по-големи ипотечни кредити

Масово търсене на по-големи ипотечни кредити

Българските граждани масово са търсили кредити за над 100 хил. лв. през първите два месеца на годината, съобщиха в понеделник от специализираната компания за кредитни консултации “Кредит Център”.  

По данни на фирмата, близо 18% от клиентите, които са минали през офисите им през януари и февруари, теглили заеми за над 100 хил. лв. В началото на 2006 г. едва 6% от консултираните клиенти са търсили жилищен заем в този размер, посочват от “Кредит Център”.

Средният размер на ипотечните кредити, които са теглени за покупката на имот в края на 2006 година, е бил 26 хил. евро.  В началото на годината размерът на теглените жилищни заеми е нараснал с 20% до 31,3 хил. евро.

Според изпълнителния директор на фирмата Тихомир Тошев около 30 чужди банки са заявили желание да влязат на българския пазар. Той предположи, че само 4-5 от тях ще предлагат ипотечни кредити на гражданите за покупка на жилище. За да пробият на действащия ипотечен пазар у нас, на новите банки са им нужни поне година и половина – две работа на него, коментира Тошев.

Той прогнозира, че лихвите по жилищните кредити ще падат плавно през следващите 2-3 години и то основно чрез различни промоционални пакети на отделните банки.

Анализите на “Кредит Център” показват, че в момента се предлагат около 120 различни ипотечни кредити, а до края на годината се очаква те да нараснат до 250. От компанията прогнозират, че през тази година ще се подобрят и условията, които банките у нас предлагат за кредитиране на чужди граждани.

Изследване на клиентския профил, направено от “Кредит Център” през изминалата година, показва, че за 32% от заемополучателите най-важна е крайната цел на кредита – т.е. колко ще платят на банката след изтичане на срока му. Клиентите, които се интересуват от общата сума по заема, обикновено не желаят гратисни периоди и други възможности, които оскъпяват окончателната сума.

19% от кандидатите за жилищен заем се интересуват основно от размера на месечната вноска, при 17% най-важното условие е да няма такса за предсрочно погасяване. При 16% от клиентите най-важното условие при кредита е максимално бързият срок, за който той може да се отпусне. За 4% от потенциалните кредитополучатели е важно да получат гратисен период.

В момента около 70% от сделките за покупка на имот се сключват се заплащат с пари, теглени като кредити от банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?