Мата Хари, шпиони, офицери от ГРУ: Борисов обяснява пред ФАЦ за снимките от спалнята

Мата Хари, шпиони, офицери от ГРУ: Борисов обяснява пред ФАЦ за снимките от спалнята

"Сега не искам дори да виждам жени. Вижте, успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали", заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за авторитетния германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), озаглавено "Политикът, пистолетът и парите".

Той отново признава автентичността на снимките от спалнята си и твърди, че са комппромат срещу него по учебника на КГБ, подготвян с години от враговете му, чиито интереси засегнал с реформите си, и осъществен от красива жена. Борисов казва, че снимките са заснети "през последните 2-3 години, най-вероятно през 2017 г." Според версията му първо е заснет само как спи, но това"все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка".

Борисов уверява, че "в България отдавна има черен пазар за компромати" и той добре го познава.

"Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба", заявява още българският премиер.

Борисов сравнява жената, която вероятно е направила снимките от спалнята му, с Мата Хари - прочутата холандска куртизанка, шпионирала поне за две разузнавания по време на Първата световна война.

В отговор на въпроса не се ли притеснява от факта, че лидерът на държава, членка на НАТО, може да бъде сниман без проблем в спалнята си, Борисов казва: "Работата е там: никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата." 

На въпрос не е ли това невероятна небрежност, премиерът отвръща: "Вероятно беше безразсъдно. Именно поради това, на извършителите вероятно им е било лесно", но същевременно "красива жена може много лесно да преодолее защитата ми" и именно така враговете са вкарали златото и парите.

Борисов обяснява мотивацията на враговете си с всичко, за каквото се сети, навързвайки и събития, които са се случили през последната година – например приемането на България в чакалнята на еврото и удара срещу бившия хазартен бос Васил Божков и национализацията на хазартния му бизнес – макар снимките от спалнята да са правени през 2017 г. Борисов посочва и решението на правителството му да закупи американски изтребители F-16, както и успехите в борбата срещу контрабандата на тютюн.

"Правителството ми понася в момента много удари и заради това, че диверсифицирахме доставките си на природен газ....Така че вече няма да има едностранна зависимост от Русия за доставките на газ", продължава Борисов, изреждайки с какво е предизвикал компромата.

"Освен това междувременно обявихме шестима замаскирани като дипломати служители на руската служба за военно разузнаване за "персона нон грата" и ги експулсирахме от страната. И сега към снимките: при циркулиращите от спалнята ми снимки става въпрос за снимки аранжирани като по учебник на КГБ, където се дава съветът човек да бъде унищожен, като вземеш истини за него и ги използваш за собствени цели", казва Борисов.

Пред германския журналист той дава нагледен пример как, ако конкретна жена, пристигаща при него му е звъннала и той ѝ е казал, че сега дава интервю и ще е в резиденцията до 15 минути, а охраната има инструкции да я пусне, тя има предостатъчно време да сложи ценностите в чекмеджето и да направи записа. "Като Мата Хари" разяснява Борисов.

В интервюто министър-председателят за пореден път свързва антиправителствените протести с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който сам се е представил като контролиращ протестите в "законно подслушани" от прокуратурата записи. Борисов обаче уверява, че винаги е говорил за протестиращите с уважение и винаги е търсил решения заедно с недоволни в обществото.

Той обяснява и защо страната ни е наложила вето върху преговорите на Северна Македония с ЕС: "Българските комунисти и сталинистка Москва са виновни за опитите да превърнат българите в македонци насила след Втората световна война".

Интервюто е правено в началото на октомври от дългогодишния кореспондент за Балканите на германското издание Михаел Мартенс. Часове след като беше публикувано във ФАЦ, Бойко Борисов качи превода на фейсбук страницата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?