Математическите гимназии отново привличат седмокласниците с най-високи резултати

Сн. БГНЕС, архив

Математическите гимназии, както и специализираните езикови училища, отново привличат учениците с най-високи резултати на изпитите след VII клас. Това показват резултатите след първото класиране на седмокласниците в големите градове, обявени в понеделник.

Професионалните гимназии по традиция отсъстват от класацията на училищата с най-високи балове. Изключение правят специализирани технологични училища.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети като въведат входящ номер и код за достъп на специализираната страница на образователното министерство.

Приетите ученици в първия етап на класиране се записват до 16 юли, включително.

Тези, които искат да участват във второ класиране, трябва да подадат заявление до 16 юли в училището, в което са приети.

Учениците, които не са приети по нито едно желание, автоматично участват във второ класиране. При него желанията на кандидат-гимназистите не се преподреждат. Класираните, но незаписани могат или да бъда класирани на по-предна позиция, или да запазят мястото си от първото подреждане.

Вторият етап на класиране приключва до 20 юли 2020 г.

В третото класиране желанията могат да бъдат подредени наново, но учениците кандидатстват само за свободните места. Документите за третото подреждане се попълват и подават изцяло онлайн.

В София 1206 чакат за 914 места

В София след първото класиране място в гимназиите не са намерили 1206 седмокласници. Свободните места са 914. Според шефа на регионалното управление на образованието Ваня Кастрева всички ученици ще намерят място в гимназиите, тъй като и сред класираните, и сред некласираните има ученици от други региони, които могат да се запишат в училища в други области. Освен това част от учениците кандидатстват и в специализираните училища към Министерството на културата, Американския колеж, както и в други частни училища.

След първото класиране е закрита една паралелка, защото в нея има класиран само един ученик, а общо пожелалите да учат в нея са двама.

Сред най-желаните (посочени от най-много ученици, но на различни места като предпочитание) са паралелката с английски и испански език във 22-о училище "Георги С. Раковски", паралелка със същия профил в Първа английска езикова гимназия, паралелка с английски и немски в същата гимназия, както и паралелка с английски и испански в 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

СМГ с най-висок бал

И тази година Софийската математическата гимназия води класацията на училищата с най-високи минимални балове на приетите на първо класиране. Там последният приет ученик е с резултат 492.750 от 500 възможни. Минималният бал там, както и в почти всички училища в топ 10 по резултатите на приетите ученици, са по-високи в сравнение с миналата година, коментира Ваня Кастрева.

Топ 10 на училищата по минимален бал

1. Софийска математическа гимназия - 487.750
2. 91-а Немска езикова гимназия – 464
3. ТУЕС – 448.500
4. 73-о училище "Владислав Граматик" – 437
5. 164-а Гимназия с изучаване на испански език – 429.500
6. Първа английска гимназия – 429.500
7. Втора английска гимназия - 424
8. 9-а Френска езикова гимназия - 407
9. 22-о Средно езиково училище "Георги С. Раковски" – 406.500
10. 31-о СУЧЕМ "Иван Вазов" – 396.500

В сравнение с миналата година Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет измества 73-о училище и заема третата позиция по минимален бал. Освен това тази година в първата десетка влиза и 31-о училище, което измества 35-о Средно езиково училище "Добри Войников", коментира Кастрева.

Според нея класирането показва, че все повече ученици искат да сменят езика, който изучават след VII клас. За това поставят на по-предни желания паралелки с изучаване на език, различен от този, който са учили до момента.

Забелязвал се и интерес към професионалните гимназии, а тези, които предлагали модерни специалности, както и такива, които са търсени на пазара на труда, се изкачват в класирането по минимални балове. Сред професионалните училища най-напред в рейтинга според резултатите на приетите ученици е ТУЕС. Следват Профилираната гимназия по изобразително изкуство, Националната търговско-банкова гимназия, Националната финансово-стопанска гимназия. Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" тази година се изкачва с 10 места в подреждането по резултати на приетите и е на 22-а позиция.

Сред десетте най-желани професионални гимназии са още Софийската професионална гимназия по електроника, Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия, Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика, Професионалната гимназия по телекомуникации, както и Софийската професионална гимназия по туризъм.

Кастрева отбеляза и ръста в подреждането според минималните балове на Националната природоматематическа гимназия от 22-а позиция миналата година до 15-о място през тази.

Кампанията в Пловдив

2718 седмокласници са приети по първо желание в гимназиите след VII клас в Пловдив и областта. Некласирани са 394 ученици.

С най-висок максимален и минимален бал са две специалности в Математическата гимназия "Академик Кирил Попов". Седмокласникът с най- висок бал – 499 точки е предпочел паралелката по "Системно програмиране" в това училище като тя е и с най-висок минимален бал на прием – 458.25. Специалността "Компютърна графика" е на второ място по най-висок минимален бал – 444 точки.

Английската паралелка на Езикова гимназия "Иван Вазов" заема трета позиция като последният приет ученик на първо класиране там е с бал 436 точки. С точка по-малко – 435 е паралелката с немски език в Езикова гимназия "Пловдив".

След първото класиране в Пловдив са закрити четири паралелки, а в Първомай – две.

Класирането във Варна и Бургас

И във Варна, и в Бургас с най-висок минимален бал са учениците, приети в паралелки в местните математически гимназии. Във Варна най-добрите резултати са за паралелка с изучаване на немски език, математика и информатика на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Най-ниският резултат за нея е 490. Следва същата паралелка, но с английски език в тази гимназия, за която минималният бал е 472. С 469.250 точки на трето място е паралелката софтуерни и хардуерни науки с английски език в същото училище. 

След математическата гимназия се нарежда Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" и паралелката с немски и английски език.

В Бургас на първо място по минимален бал е паралелката с математически профил в Профилираната природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков". Следва Немската езикова гимназия в града. 

Споделяне

Още от България