Математикът на НОЩ проф. Витанов изчисли: Колективен имунитет след 63 дни

"Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов"

Математикът на НОЩ проф. Витанов изчисли: Колективен имунитет след 63 дни

Математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса проф. Николай Витанов прогнозира в четвъртък, че след 63 дни 70% от населението ще бъде защитено срещу Covid-19, като в това число влизат преболедувалите и ваксинираните. Витанов обяви това в дълъг пост във Фейсбук, в който обобщава "наследството", което НОЩ оставя на новото правителство.

"Щитът нараства. Ядрото на щита днес е 20.6%, повишение спрямо вчера - 0.5%. Обхватът на щита днес е 38.3%, повишение спрямо вчера - 0.5 %. При това темпо - достигане на 70% - след 63 дни. При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне - ваксини вече - с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира", посочва Витанов.

Той отчита, че третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. "Базовото репродуктивно число днес има рекордно ниска стойност – 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна, Очаква се падане на броя на активните случаи под 35 000, посока на движение - надолу към 30 000", отчита той.

Витанов очаква спад на починалите до под 50 на ден, а на заболелите – до 100 на ден.

"Индийският щам обаче е на нашите граници. Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега", казва той.

Той опровергава тезата, че спадът в заболеваемостта е заради сезонността на "грипчето" и дава пример с Индия: "Говори се, че спадът бил заради сезонния ефект при грипчето. Това не е грипче. Доказателство, което така бие по главите, че ги чупи - познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където "грипчето" покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка - населението е над 1 милиард души".

Витанов прави и дълго лирично отклонение по повод персонални нападки към него – нещо, което той неизменно прави при всяко свое медийно участие от началото на епидемията.

"Писал съм многократно - очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист. Затова не изпълних разпореждането на министър-председателя да се явявам веднъж седмично на брифингите на щаба с информация. Когато предсказвах появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден (може и да не бъде съден), но задължително трябва да бъде хвърлен в затвора. Спомнете си, какво говорих през септември миналата година за ноември - септември беше времето, когато никой не си и помисляше, какво може да се случи през ноември", коментира той.

"Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов. Хайде сега, пробвайте да скочите над летвата. И така всеки ден, цели 14 месеца. Като го направите, елате, лично ще ви потупам по рамото за добре свършена работа", казва още той.

"Буров е прав - част от българския народ е изключително неблагодарна. Седиш 14 месеца в окопа и ги пазиш от страховит враг, който може да им вземе живота. Те ти се подиграват и ти стрелят в гърба. Когато тръгнеш да излизаш от окопа, ти реват насреща, че си национален предател, щото си ги изоставял. Е, стига вече. Врагът е отблъснат. При това не сте ми дали и 1 стотинка нито за усилията ми, нито сте подпомогнали и с 1 стотинка разработването на методологията, с която подпомагаш опазването ви. Станете от диваните и скачайте над летвата. Така ще видите, каква е разликата между ежедневна оперативна работа и ежедневно плюене от злоба и завист по хора, които си вършат работа. Резултатите са ви описани по-горе. Очаквам да свалите базовото репродуктивно число на 0.1 и после на 0", коментира още Витанов.

Той посочва, че точността на прогнозите му на моменти е достигала десетохилядни от процента. "Това е летвата. Скачайте, вадете прогнози с точност стохилядни от процента. Всеки ще ви каже, че сте балък, че го правите без пари. Е, аз съм балък и нищо не разбирам от математика, нали така. Мястото е свободно, действайте", завършва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус