Матео Ренци, някогашният "разрушител", който рискува да потъне в електорално забвение

Матео Ренци

Само допреди няколко години Матео Ренци беше едно от най-новите и успешни лица в европейската политика. Сега, на предстоящите парламентарни избори в Италия, той рискува кариерата му да приключи с пълно поражение.

 

Неговата Демократическа партия, която на изборите за Европейски парламент през 2014 г. той изведе до историческа победа с 40,8 процента, в момента е с рекордно ниска подкрепа от 23 на сто и има опасения, че може да се срине още повече.

 

"Ренци е паднал до 20 и няколко процента и няма никакъв шанс да спечели повече гласове за партията си, тя е като влак, от който всеки скача", каза бившият премиер и лидер на консерваторите Силвио Берлускони на предизборна проява в Рим във вторник.

 

В началото на 2014 г. Ренци беше на 39 години, когато стана най-младият италиански премиер след фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Той сам се представи като "разрушител", който може да съживи склерозиралата икономика и да вкара нови поколения в управляващите елити.

 

Докато беше на власт, той либерализира трудовия пазар, легализира съюзите между хомосексуалисти и допринесе за постепенно икономическо възстановяване. Но най-големият му проект - конституционната реформа, която щеше да му даде повече правомощия - беше отхвърлена на референдум през декември 2016 г. и това го принуди да подаде оставка.

 

Той също така настрои срещу себе си лявото крило в своята партия - което се прегрупира в отцепила се от ДП формация, лишила партията от важни гласове в периферията - и загуби обществена подкрепа, когато правителството му опитваше да се справи с банковата и миграционната криза.

 

Верен на репутацията си на надменен човек, отправящ гръмки закани, във вторник той говори пред Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Рим. Без да изрази съжаление, той заяви пред репортерите, че "свършеното е повече, отколкото са грешките".

 

"Смятам, че беше изключително важно да разтърся страната си: ако трябваше утре сутринта да повторя битката за референдума, съм готов да го направя, защото, обективно погледнато, референдумът щеше да даде възможност на Италия да опрости управлението си", настоя той.

 

В кампанията за изборите на 4 март Ренци представя своята партия и себе си като най-компетентния глас на избирателите в сравнение с популисткото Движение "Пет звезди" и пъстрата дясна коалиция на Берлускони, включваща ксенофобската партия Северна лига.

 

"Имаме точен, почти скучен списък с постижения и цели за бъдещето", каза той, обещавайки "конкретика, а не полет на въображението на хора като десноцетристите и ДПЗ, които говорят за невъзможни неща".

 

Той призна, че е темпераментен, но призова избирателите да погледнат по-широко. "Някои хора може и да ги харесват повече от мен, някои може и да са по-малко харесвани. Но когато (детето ми отива на училище), не се питам дали шофьорът на училищния автобус може хубаво да разказва вицове: питам се може ли да кара. И затова мисля, че Италия днес има нужда да бъде водена напред", каза Ренци.

 

Съмнително е дали посланието му ще се окаже успешно: кампанията е доминирана от десни призиви за спиране на имиграцията, подсилени от убийството на 18-годишно момиче в Мачерата, както се твърди, дело на група нигерийски наркодилъри.

 

Дори във Флоренция, традиционния бастион на левите, където Ренци беше кмет от 2009 до 2014 г. и където се завърна в понеделник заедно с министъра на вътрешните работи Марко Минити, жителите изглеждат разочаровани от някогашния си фаворит.

 

"Червеното сърце на Италия вече не бие", каза пред ДПА Масимо Джаноти, който работи в местно кафене. Той се оплака от "огромния приток на мигранти" и заяви, че иска "да запали" Ренци на площада пред Дуомо, известната катедрала във Флоренция.

 

Коментарът му бе доста краен, но не само той е толкова гневен. Авторитетният италиански седмичник "Еспресо" наскоро попита от страниците си защо Ренци се е превърнал "в най-омразния човек в Италия".

 

Ренци настоява, че ДП все още има шанс да бъде първа политическа сила след изборите, но прогнозите в социологическите проучвания са мрачни - очаква се за първото и второто място да се съревновават блокът на Берлускони и Движение 5 звезди.

 

Повечето анализатори предричат т.нар висящ парламент и очакват след изборите Ренци да опита да сключи споразумение за ляво-дясна управляваща коалиция с Берлускони.

 

"Мисля, че за страната и за Европа това би било по-малкото зло", каза миналата седмица Роберто Д'Алимонте, преподавател по политология в Свободния университет за хуманитарни науки "Гуидо Карли", предричайки, че Италия ще намери начин "да се измъкне някак си".

 

Но ако ДП продължи да губи подкрепа, тази коалиция може и да няма достатъчно мнозинство - а тогава Ренци ще бъде изправен пред заплахата да бъде отстранен от управлението на партията си и да трябва да си помисли как нещата за него се развиха толкова бързо и по толкова лош начин.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа