Матео Ренци подаде оставка и като лидер на управляващата партия в Италия

Матео Ренци подаде оставка и като лидер на управляващата партия в Италия

Бившият италиански премиер Матео Ренци подаде оставка като национален секретар на Демократическата партия (ДП), която управлява Италия. Той обаче си остави вратата отворена за възможно връщане на начело на левоцентристката формация, предаде ДПА.

 

Ренци официално се оттегли като лидер на ДП на партийна конференция в неделя. Той обаче каза, че нищо не го спира да се кандидатира отново за поста по-късно през годината.

 

Ренци се оттегли като премиер на Италия през декември след отхвърлянето на произведен с негова подкрепа референдум за конституционни промени. Партията му обаче остана начело на правителството и се спекулира усилено, че той планира да се завърне на националната сцена в даден момент.

 

Отдавна се знаеше, че Ренци ще се оттегли от лидерския пост в ДП. Предполага се, че той може да спечели нов мандат на бъдещ партиен конгрес, което от своя страна би му разчистило пътя да се кандидатира и на редовните парламентарни избори през 2018 г.

 

В неделя бившият италиански премиер призова левоцентристката ДП да остане вярна на себе си.


Партията е раздирана от вътрешни борби след загубата на референдума, като лявото ѝ крило заплашва да се отцепи и превърне в нова политическа формация.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?