Матео Ренци подаде оставка като лидер на Демократическата партия в Италия

Берлускони готов за състави дясноцентристка коалиция

Матео Ренци подаде оставка като лидер на Демократическата партия в Италия

Лидерът на италианската Демократическа партия (ДП) Матео Ренци обяви, че подава оставка след нейното поражение на проведените в неделя парламентарни избори, съобщиха световните агенции. 

Формацията загуби недвусмислено изборите и "е очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията", каза Ренци. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на лявоцентристката формация.

Той обаче обясни, че според него ДП не бива да влиза в следизборни споразумения с "екстремистки партии".

Ренци подчерта, че лявоцентристката формация ще е в опозиция на следващото правителство.

В случай че ДП остане в опозиция, това на практика прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция без участието на популисткото Движение "Пет звезди" и накрайнодесни формации.

Междувременно бившият италиански премиер Силвио Берлускони се срещна ден след изборите с лидера на евроскептичната, антиимигрантска партия "Лига" Матео Салвини.

Берлускони потвърди готовността си за съставяне на управляваща дясноцентристка коалиция в Италия. Бившият премиер, който няма право да заема изборен пост заради присъда, прие Салвини във вилата си в Аркоре, в северната част на страната.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция се очертават много сложни. Най-много гласове измежду партиите получи популисткото Движение "Пет звезди", което изрази готовност да формира правителство и да преговаря с други политически сили.

Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо смята, че има правото да състави следващото правителство на Италия, след като формацията му стана най-голямата партия на Италия след изборите.

"Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо, което не мога да кажа за другите формации, и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната", заяви 31-годишният Ди Майо на пресконференция в Рим.

"Движение "Пет звезди" утрои броя на депутатите си, както и бяхме обявили по време на кампанията", добави той и благодари на 11-те милиона избиратели, които са дали доверието си на движението му. "Има цели области, където получихме над 50 процента, има райони, където взехме 75 процента от гласовете", изрази задоволство Ди Майо.

Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта. "Имаме историческата възможност да отговорим на тези проблеми, да направим неща, които чакаме от 30 години", заяви Ди Майо. Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?