Матео Ренци продължава да изключва споразумение с Движение "Пет звезди"

Матео Ренци

Матео Ренци, който обяви миналата седмица, че се оттегля като лидер на левоцентристката Демократическа партия, отказва все още всякакво споразумение с победителите на парламентарните избори в Италия, произведени на 4 март, предаде Франс прес, като се позова на интервю на Ренци за в. "Кориере дела сера".

"Не съществува правителство, ръководено от Движението "Пет звезди", което може да получи доверието на Демократическата партия", каза Ренци, потвърждавайки несъгласието си за постигане на евентуално споразумение с Движението "Пет звезди", станало първа политическа партия в Италия, след като спечели 32,7 процента на изборите.

Ренци не предвижда и коалиционно споразумение с десницата, оглавявана вече от крайнодясната партия Лига на Матео Салвини и получила 37 процента на изборите.

"Няма да сме патерица за никого и ще останем там, където ни поставиха гражданите, в опозиция", каза Ренци.

Демократическата партия спечели едва 18,7 процента. Ренци обяви, че подава оставка като неин генерален секретар, но каза, че не планира да я напусне.

Ръководството на Демократическата партия планира да се събере по-късно в понеделник, за да започне процедура по определяне на нов генерален секретар. Няколко водещи фигури в партията изразиха сходно на Ренци мнение и отказаха какъвто и да е съюз с Движение "Пет звезди". Подобна идея обаче се защитава от малцинствена фракция в партията.

Президентът на Италия Серджо Матарела трябва да започне консултации за ново правителство в началото на април. Миналата седмица той призова италианските политически лидери да проявят отговорност. Този призив бе веднага изтълкуван от медиите като покана към Демократическата партия да постигне споразумение с антисистемната партия Движение "Пет звезди".

"Призивите за отговорност са винаги полезни, но те са отправени към най-големите парламентарни групи", каза Ренци. Според него победителите на изборите трябва да опитат да съставят правителство, в това число помежду си.

"Движение "Пет звезди" и коалицията, оглавявана от Матео Салвини имат правото и може би задължението да опитат. Защитниците на суверенитета на Италия имат същата програма по въпроса за ваксините, Европа, имиграцията, данъците и бюрокрацията. Нека съставят свое правителство, ако успеят", каза Ренци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?