Мътни пари, медийни и икономически групировки и ДС управлявали страната

Мътни пари, медийни и икономически групировки и ДС управлявали страната

„Пари, създадени в смутни времена, връзки между икономически и медийни групировки, връзки на тези два центъра с бивши служители на Държавна сигурност вече 17 години дърпат конците в България. Ето от това трябва да се освободим”. Това посочи министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров в предаването „Коритаров live” на Нова телевизия в понеделник, запитан откъде е дошла атаката срещу него и дали тя не е опит за вътрешнопартийна разправа. Той обаче за пореден път упорито отказа да конкретизира вдъхновителите на скандала – институции или лица, които стоят с пари, интереси или власт зад преките участници.

В публичното пространство, където се експонираше скандалът, връзките между участниците не даваха прекия отговор кой би могъл да е дал „сигнала” за началото и посоката на развитието му, както и на кого пречи Овчаров.    

Според министъра действията срещу него са започнали отвън, но в тях са се включили и „отделни лица” от БСП, визирайки членове на лявото крило.

Той отрече, ДПС да стои зад атаката. „Тя започна с икономически противоречия или опити за намеса на икономически групировки, или центрове, или както щете ги наречете”, каза той и допълни, че в началото са били мътните пари, после симбиозата на икономически и медийни групировки и връзката им с бившата Държавна сигурност.

Тласкан да потвърди дали все пак не става дума за „комбинация между интересите на ДПС, икономически интереси на групировки и някакви институционални интереси на президента”, Овчаров избяга от конкретния отговор, като повтори, че „тези неясни връзки в Българя трябва да бъдат прекратени. Аз затова казах, правителството е правителство, то не може да работи под натиска на когото и да било”. Той се измъкна от натиска да каже тандемът Доган – Първанов ли е властовият център, който  дърпа конците в България с думите „Не знам кой е в центъра и къде е този център. Не ме тикайте непрекъснато към един отговор, който просто може би не е и верен”.

„Трябва да бъде ясно кой определя политиката на една държава - дали това са политическите партиите, които излъчват правителството, дали това е правителството, неговият министър-председател и министрите или ние тях ги излъчваме, а после някой друг им дърпа конците и определя техните действия”, допълни той.

„И когато този някой друг не се съгласи с определени икономически интереси или с определени действия на определен министър, той му скроява подобна случка като тази, която се случи с мен. Трябва да приемем, да разсъждаваме като общество това ли са механизмите, с които в България ще се прави политика, в България ще се прави бизнес”, каза още той.

Овчаров посочи, че за да се освободим като страна от тази зависимост, трябва да говори за нея и  да я показваме, но пак не пожела да бъде конкретен. И не пожела да започне разговора със собствения си случай.

Развитието на скандала с него посочи, че това е мащабно скроена акция, в която бе вкаран огромен властови ресурс – в акцията бе включено националното следствие на най-високо ниво, структури на МВР, отделни медии, политици от различен калибър.    

 

Споделяне

Още от България