Матурата по български език премина при крути мерки за сигурност

Зрелостниците писаха по разказа “Албена“ на Йовков, а седмокласниците по “Войната на таралежите”

Матурата по български език премина при крути мерки за сигурност

За втора поредна година матурата по български език и литература за учениците от VII и XII клас премина при крути мерки за сигурност, за да бъдат ограничени опитите за преписване.
Зрелостниците писаха по разказа "Албена" на Йордан Йовков, а точната формулировка на темата бе "Човекът между ценностите на общността и личния порив". Откъс от романа “Войната на таралежите” на братя Мормареви пък е текстът, по който седмокласниците писаха преразказ.

За първа година темите, върху които писаха учениците, станаха ясни, чак когато матурите приключиха и изпитът протече в три модула.  Зрелостниците получаваха изпитния вариант на части и  разполагаха с определено време за работа върху всяка от частите, след което бяха длъжни да я предадат. Те нямаха право да излизат от изпитната зала, преди да са предали работата си по съответния модул.

Тази мярка беше въведена преди миналогодишната септемврийска сесия и цели да пресече масовата практика, която се ширеше до миналата година, изпитните варианти и верните отговори за тях да изтичат веднага след началото на матурата и до края ѝ да се продават и разпространяват.

“Засега няма сигнали за нарушения - за купуване или за продаване на матури“, каза Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

До петък следобед няма данни за изтичане или търговия с верни отговори от двата изпита.

От Министерството на образованието съобщиха, че общо 11 писмени работи са били анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година. Девет от тях са анулирани поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са хванати в гимназии в Казанлък и Елхово. Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Над 48 000 зрелостници положиха матура по български език и литература, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, които носят 40 точки и третият – писане на интерпретативно съчинение, което носи 30 точки.

По охраната на матурите бяха включени 13 500 квестори, за контрола помагаха и над  4000 камери. Седмокласниците, които положиха изпит от Националното външно оценяване са над 57 000, като изпитът служи като вход за прием в гимназиите.

Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитните варианти в петък сутринта, защото имал важен ангажимент.

След 15.30 ч. в петък на интернет страницата http://www.mon.bg/? на министерството ще бъдат публикувани тестовете с ключ за отговорите и за двата изпита.

За първи път матурите ще се проверяват дистанционно, а резултатите от тях ще бъдат обявени на 9 юни.

Споделяне

Още от България