Матурите и изпитите за гимназия се отлагат

Материалът за тестовете ще бъде намален, пропуснати часове вероятно ще се отучват в съботите

Матурите и изпитите за гимназия се отлагат

Задължителните матури по български език и по предмет по избор ще бъдат отложени с десетина дни заради удължаването на извънредното положение в страната до 13 май. Ако предложението на правителството бъде прието от парламента, училищата ще останат затворени до 13 май, а обучението ще е дистанционно. Решенията ще се променят при промяна на срока на ограниченията заради разпространението на коронавируса.

При сценарий за отваряне на училищата на 14 май матурите ще бъдат изместени от определените към момента дати 20 и 22 май и ще се проведат на 30 май и 1 юни, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отложени ще бъдат и изпитите по български език и математика след VII клас, които се използват за кандидатстване в гимназия. Вероятно те ще бъдат изместени на 13 и 15 юни. Досега те бяха насрочени за 9 – 11 юни.

Външното оценяване след IV и X клас няма да бъде отменяно, както предложиха директори на училища. Причина за отпадането на тези тестове нямало, а и за малка част от учениците те служат за кандидатстване в други училища – за математически гимназии след IV клас и за продължаване във втори гимназиален етап за учениците от т.нар. обединени училища, в които обучението е до X клас. Засега се предвижда единствено отлагане на тестовете за по-малките ученици. Идеята е те да са на 29 и 30 май.

Материалът за изпитите ще бъде редуциран

Материалът за изпитите ще бъде редуциран. Към момента не е ясно кои теми ще отпаднат. Вълчев припомни, че не е проблем тестовете да са само върху материала от първия срок, но нямало да е честно към учениците, които учат сериозно по време на дистанционното обучение. Към момента по-вероятно било да отпаднат последните теми, които са предвидени за края на годината.

Има съгласие от университетите да отложат кандидатстудентската кампания с около седмица при този сценарий заради забавянето на матурите и завършването на гимназия. Според Вълчев и на европейско ниво ще има такова решение, тъй като в повечето държави в ЕС все още развитието на епидемията от коронавирус не е достигнало пика си. Ако все пак отделни университети или държави не забавят приема на първокурсници, държавата ще води разговори с тях и ще се опита да издаде по-бързо дипломите на абитуриентите.

Някои ще отучват в събота

Учебната година ще завърши без проблеми според очакванията на този етап. Към момента не е ясно колко ще трябва да се отучва след възстановяването на занятията в клас, тъй като при дистанционното обучение училищата са усвоили различен материал. Министерството ще проучи кой до къде е стигнал, но от сега е ясно, че различните училища и дори паралелки напредват с различно темпо.

Може би няколко съботи ще се отучва, обясни Вълчев, но решение за това още няма. Той добави, че това не означава, че всички учители ще работят и всички деца ще учат, а ще се компенсират часовете, които не се случват при дистанционното обучение като тези по музика, изобразително изкуство, дейности по интереси, както и част от практическото обучение в професионалните гимназии.

Обсъжда се да има по-дълги летни занимални и детските градини да са с повече групи през лятото, тъй като родителите ще са изчерпали отпуските си по време на извънредното положение, в което децата им трябва да стоят вкъщи.

Вид пролетна ваканция на практика ще има и в условията на дистанционно обучение, стана ясно от думите на Вълчев. В дните от 13 до 16 април учениците и учителите ще могат да си починат, а това време ще се използва не за пълно натоварване в условията на домашно училище, а за консултации и самоподготовка при намалени часове заетост. От 17 до 20 април няма да се учи заради почивните дни за Великден.

Учители и родители в принудителен отпуск

В момента повечето учители от училищата са на работа макар и от вкъщи. Не така обаче стои въпросът с педагозите и непедагогическия персонал от детските градини, които са затворени жт 16 март и почти сигурно няма да работят до 13 май. Работещите там са в платен отпуск, но скоро този на непедагогическия персонал щял да се изчерпа.

Според Вълчев ще се търси възможност тези хора да се включат в социалното подпомагане или разнасянето на храна във времето на извънредното положение, за да не стоят в неплатен отпуск. Медицинските сестри от градините и училищата на места вече бяха включени в дейности, свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса.

Към момента държавата не смята да предлага конкретни мерки за родителите, които ползват неплатен отпуск, за да гледат децата си, които не ходят на градина или училище. На тези хора социалният министър Деница Сачева препоръча да се договорят с работодателя си да работят от вкъщи или на намален работен ден.

При втората опция фирмата можела да ползва и помощ по държавната схема за поемане на 60% от осигурителния доход на работниците, стига да отговаря на критериите за това. Сачева добави още, че тези хора могат да вземат и безлихвен кредит до 1500 лева, когато тази схема, също промотирана и гарантирана от държавата започне да действа.

Споделяне

Още по темата

Още от България