Матурите и външното оценяване ще се проведат по план

Николай Денков поема поста от Красимир Вълчев.

Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на Министерството на образованието. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който в сряда пое поста от предшественика си Красимир Вълчев.

Денков заяви, че през предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет.

Заявката на новия служебен образователен министър да следва вече одобрения от МОН график на изпитите идва на фона на призиви и петиция на родители за отмяна на изпитите за учениците от ІV и Х клас заради продължителното обучение в електронна среда, което пречи на усвояването на материала. Идеята е изпитите да се спестят поне на учениците, които няма да кандидатстват. Към призива на родителите в началото на годината се присъедини и омбудсмана Диана Ковачева, но в крайна сметка МОН прецени изпитите да се проведат в пълен обем.

Според графика на МОН първата задължителна матура по български език и литература е на 19 май, а вторият задължителен изпит по предмет по желание е на 21 май.

Зрелостните изпити по желание ще са между 26 май и 31 май по следния ГРАФИК.

Датите за провеждане на изпитите от националните външни оценявания, са както следва:

ІV клас: Български език и литература – 27 май 2021 г.; Математика – 28 май 2021 г.

VІІ клас: Български език и литература – 16 юни 2021 г., Математика – 18 юни 2021 г., Чужд език (по желание на ученика) – 17 юни 2021 г.

Х клас: Български език и литература – 16 юни 2021 г., Математика – 18 юни 2021 г., Чужд език (по желание на ученика) – 17 юни 2021 г., Информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – по график в периода 11 – 15 юни 2021 г. (по желание на всеки ученик)

Новият екип в Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал, обяви Денков при предаването на поста.

Денков благодари на Красимир Вълчев и неговия екип за постигнатото през изминалите четири години и обеща пълна прозрачност и публичност на работата в МОН през следващите няколко месеца.

"Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел", каза Красимир Вълчев при предаването на поста и посочи, че има добра приемственост в управлението на образователната система. Той изрази надежда, че, както и при предишния служебен мандат, проф. Денков и неговият екип ще допринесат за развитие на част от дейностите и политиките на МОН, въпреки ограничения хоризонт на мандата.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?