Матю Нимиц с ново предложение за името на Македония

Посредникът на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц е излязъл с ново предложение по време на среща в централата на организацията в Ню Йорк, но Гърция не го е приела.

Според източници от ООН новото предложение предвижда приемане на съставно име с географско определение, по всяка вероятност "Горна Македония", посочва гръцкият ветсник "Катимерини", цитиран от БТА. 

 

Атина е подразнена от факта, че предлаганото географско определение ще се постави преди "република", а не преди "Македония". Източници от ООН са заявили пред "Катимерини", че "ключът" е да има географско определение - въпрос, предизвикал разногласия през всички тези години.

 

"Въпросът къде точно ще бъде поставено това определение в името е второстепенен. Това е технически, а не стратегически въпрос. Стратегическият въпрос е да има географско определение в името", отбелязват източниците.

 

Нимиц е поискал от правителствата на двете държави да проучат предложението и след Великден да дадат своите отговори или по време на посещението му в региона, или на нова среща с преговарящите Адамандиос Василакис и Зоран Йолевски в Ню Йорк.

 

В ООН смятат, че новото предложение е най-доброто до момента и покрива исканията и на двете страни, които ще бъдат приканени да направят компромис.

 

Умора около спора за името на Македония се наблюдава както във Вашингтон, така и в европейските институции. Високопоставен западен дипломат е заявил пред "Катимерини", че "ако (двете страни) отхвърлят и това предложение, не знам какво ще правим".

 

Инициативата на международната общност по въпроса, в която водеща роля има ООН, се развива в тясно сътрудничество с Европейската комисия. Не е случаен фактът, че вчера в Скопие еврокомисарят по разширяване Щефан Фюле призова политическите сили в Македония да се фокусират върху европейската перспектива

пред страната, коментира гръцкият вестник.

 

Фюле заяви, че след вътрешнополитическата криза в Македония фокусът трябва да се премести върху преговорите за присъединяване. Еврокомисарят подчерта, че Македония е отбелязала напредък в прилагането на нужните реформи, но "трябва повече работа".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?