Мая Манолова - голямото неизвестно в изборите за София

Тя изглежда поливалентен кандидат и може да обърка сметките на големите партии, но и те - нейните

Мая Манолова - голямото неизвестно в изборите за София

Интригата дали Мая Манолова ще "скача за кмет" на София се върти от миналата година, но оттук нататък решението не може да се бави много - ако ще се кандидатира, трябва да стори това до края на септември, тъй като местните избори са в края на октомври. Популярната омбудсманка предпочита да държи всички в шах и публично нито потвърждава, нито отхвърля такава възможност. Миналата седмица каза, че може да се кандидатира, ако я ядосат достатъчно – каквото и да значи това. 

Подобен развой би могъл за пръв път от 10 години да предложи равностоен по подкрепа противник на настоящия кмет Йорданка Фандъкова, която се очаква да се кандидатира отново за поста, който заема вече два мандата.

Очакванията са Манолова да обере протестния вот и срещу неуредиците в София при управлението на Фандъкова, и срещу ГЕРБ. Както обаче обясняват социолози от "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл" пред Mediapool, това не е толкова проста работа и една от причините е, че "дясна" София трудно ще приеме "лявата" Манолова. Независимо че по рейтинг тя гони президента, не е ясно дали тази обществена подкрепа няма да се свие, ако с кандидатурата ѝ се ангажира БСП.

Самата БСП отчаяно се нуждае от знакова победа и ако има някакъв шанс за София, то той се нарича Мая Манолова. Проблемът обаче е конфликтът между бившата народна представителка от БСП Манолова и лидера на партията Корнелия Нинова, която избра Румен Радев, а не Манолова за кандидат-президент на левицата през 2016 г.

В момента столични структури на БСП обсъждат дали да издигнат номинацията на Мая Манолова за кандидат -кмет. Според източници на Mediapool Нинова преди около месец е заявила, че ще каже мнението си, след като види всички номинации и чуе какво е решила Манолова.

Ако омбудсманът обаче реши да "скача", в никакъв случай няма да го направи като партиен кандидат, а като издигната от Инициативен комитет, както се случи с Румен Радев. С тази разлика, че ще търси и по-широка подкрепа, включително от близки до десния спектър публични фигури, коментираха пред Mediapool запознати с обсъжданите варианти.

Евентуално кандидатиране на Манолова притеснява ГЕРБ, признават неофициално от там, но публично не желаят да коментират. И тревогата им е логична на фона на проблемните ремонти и скандали през последните години и критиките срещу Фандъкова и управлението ѝ.

И ГЕРБ, и БСП са поръчвали проучвания за вътрешна употреба, които показват, че наесен може да се стигне до балотаж между двете претендентки, а изходът от него ще зависи от различни фактори.

Ако ГЕРБ загуби София, това ще е символно поражение за премиера Бойко Борисов, включително и поради факта, че след изгонването на Цветан Цветанов, сега той ще е еднолично отговорен за изборните резултати на партията си. Отделно от това, именно кметският пост в София бе важен трамплин за политическия възход на самия Борисов през 2005 г. 

Публично поведението на Манолова сега много напомня на това на настоящия премиер преди 14 години – не иска да се занимава с политика, но е принудена в името на обществото и промяната.

Има ли шанс Манолова срещу Фандъкова?

Дали Манолова ще се кандидатира е "парче от пъзела на голямата интрига за предстоящия вот", коментира Геновева Петрова от "Алфа рисърч" пред Mediapool. "То обаче е пряко свързано не просто с включването на Манолова в надпреварата, но също с фактори като начина, по който ще участва - как ще бъде излъчена, чия официална подкрепа ще получи. Както и кои ще бъдат другите кандидати и най-вече ще се кандидатира ли отново кметът Йорданка Фандъкова, тъй като нейното официално решение все още се очаква", каза тя пред Mediapool.

По думите ѝ евентуална кандидатура на Мая Манолова определено би ли могла да се превърне в първото наистина голямо препятствие пред Фандъкова за нов мандат. Причината - досега в надпреварата за София не се е включвал толкова популярен опонент на действащия кмет.

"Нека си припомним, че когато за първи път Бойко Борисов влезе в тази битка с висока обществена подкрепа, това бяха частичните избори след като Стефан Софиянски напусна поста преди изтичането на мандата. Тоест, до момента в София нямаме ситуация на пряк сблъсък между ползващи се с одобрението на хората действащ кмет и негов опонент", добави Петрова.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" също е на мнение, че Манолова би могла да е сериозен конкурент на Фандъкова.

"Рано е да се прогнозира, но Мая Манолова би била влиятелен участник в това състезание. Освен това има износване на ГЕРБ в София, а и хората вече не гледат само хляба си, забелязват проблемите и им обръщат внимание на тях. Всичко това показва, че Манолова има шанс и то не малък", каза Симеонов пред Мediapool.

Неизвестните в уравнението

Въпросът е обаче дали Манолова ще запази сериозното одобрение, което е спечелила като омбудсман, ако реши да се състезава за столичен кмет.

"Независимо от начина, по който Манолова евентуално се яви на местните избори, това променя коренно ролята и възприемането ѝ в обществото – от граждански, каквато е в качеството си на омбудсман, към политически ангажирана. В допълнение, Манолова има солидно свързана с БСП политическа биография, която няма как да остане встрани от предизборната кампания", коментира Геновева Петрова.

Според Първан Симеонов големият въпрос е дали ако Манолова се кандидатира и стигне до балотаж, ще успее да консолидира настроенията срещу ГЕРБ. "Истината е, че винаги когато си отстрани и отгоре на политиката, имаш повече подкрепа", каза той, подчертавайки, че в момента ситуацията на Манолова е такава.

На подобно мнение е и Геновева Петрова: "Дори при хипотеза за балотаж, до какъвто Татяна Дончева като кандидат на БСП успя да стигне срещу Бойко Борисов в частичния вот през 2005 г., софиянци не дадоха подкрепа за представителя на левицата. В този смисъл, интрига в предстоящите местни избори е дали преобладаващо десните в убежденията си софиянци биха гласували в евентуален втори тур за Манолова като подкрепен от БСП кандидат".

Първан Симеонов отбеляза, че предвид политическото поведение на Манолова, най-трудно би било да спечели либерално настроените избиратели, макар че в последно време прави жестове и към тях – например, оспорва законовите промени за дивото къмпингуване.

Другата въпросителна била дали Манолова би могла да се вживее в ролята си на столичен кандидат - кмет, защото досега винаги е заявявала ясно, че е от Кюстендил, смята Симеонов. Подчерта, че всъщност Манолова е в правото си "нищо да не прави и да не се кандидатира".

"В България много се търси протестен кандидат, външни за системата хора. Има обаче разлика от преди – търси е протест, но се търси и стабилност. Въпросът е може ли Манолова да направи като Румен Радев и Каракачанов – да се прави, че променя, но без да води до нестабилност", изтъкна Първан Симеонов.

Самата Фандъкова обаче също ще бъде изправена пред трудности – първата от тях е, че е кмет от много време, натрупаха се много гафове и има износване на ГЕРБ в София. Другата е, че настоящият кмет понесе много критики срещу ремонтите в столицата.

С БСП или без БСП?

Петрова подчертава, че в София мнозинството от гражданите споделят доминиращо десни политически убеждения и всички проведени след падането на комунистическия режим кметски избори са печелени от представители на десницата. Затова не е ясно дали би помогнало или навредило, ако евентуалната кандидатура на Манолова бъде подкрепена от БСП. "Отговорът на въпроса е в нагласите на избирателите, които предстои да гласуват", отбелязва Геновева Петрова.

Симеонов очертава друг проблем - трудно е да спечелиш избори, ако нямаш структури зад себе си. "Това го показаха и евроизборите. Преди вота БСП бяха крачка напред, но само крачка. Има значение дали имаш строени структури зад себе си", добави Симеонов и подчерта, че "голямата питанка" е дали Манолова би разчитала на подкрепата на БСП.

И други сценарии: Манолова като скрит кандидат на Борисов?

Като се има предвид, че през 2015 г. тогавашната видна опонентка на ГЕРБ Мая Манолова бе избрана за омбудсман с благословията на Борисов и гласовете на ГЕРБ, мнозина не изключват възможността тя да се окаже негово "тайно" оръжие и на кметския пост в София. Този сценарий включва и президентските избори през 2021 г., на които Манолова може да се кандидатира срещу Румен Радев, а именно отстраняването му е заветна цел на Борисов и ГЕРБ.

Евентуалните амбиции на Манолова за "Дондуков" 2 няма как да не тревожат и БСП, която се идентифицира с Румен Радев, обявява го за успешен президент и едва ли би отказала да го подкрепи за втори мандат.

Към цялата тази главоблъсканица се добавят и други циркулиращи слухове – за съюз на Мая Манолова със Слави Трифонов, за създаването на нов политически проект и пр.

При всички случаи Мая Манолова изглежда поливалентен и универсален кандидат за различни постове. Несъмнено тя разполага със сериозен потенциален политически капитал и никой от големите играчи не може да я изключи от сметките си. В същото време обаче засега е видно, че тя се чувства комфортно в ролята на омбудсман. Мандатът ѝ на този пост изтича догодина и въпрос на нейна преценка е дали преди това ще рискува да "скача" за нещо друго.  

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари