Мая Манолова: Ако се кандидатирам, ще стана кмет на София

Омбудсманът няма да търси подкрепа от партийни централи, а от гражданите

Мая Манолова

"Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет”, каза омудсманът Мая Манолова, която обаче все още не е решила дали ще влезе в надпреварата в София.

Тя обясни, че е сигурна в победата си, тъй като вижда паниката от евентуалната ѝ кандидатура.

Не съм решила дали да се кандидатирам. Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. Това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които съм подложена. Впрегната е цялата пропагандна машина около властта – медии, говорители на властта… Това издава паника. Опитът да бъда атакувана, ударена, дискредитирана”, каза Манолова пред бТВ.

Водещата я попита дали се е вбесила, като така напомни, че в друго нейно изказване, че "ако я вбесят достатъчно", ще се включи в битката за София, а Манолова отговори: "по-притеснителното е, че хората се вбесяват".

Тя посочи, че ако реши да влезе в надпреварата, няма да търси подкрепа от партийни централи – нито от БСП, нито от новосъздадената формация на Слави Трифонов. ”Винаги съм разчитала и ще разчитам на подкрепата на гражданите” , каза омбудсманът.

В същото време БСП има определени очаквания към Манолова, която е бивш кадър на партията. Столичната организация на социалистите се готви да я подкрепи, ако тя участва на изборите като независим кандидат. Целта е да се повтари формулата с успеха на Румен Радев на президентския вот. Този път обаче ще се търси по-широка подкрепа, включително от близки до десния спектър публични фигури.

Миналата седмица в интервю за в-к "24 часа" Манолова обяви, че би приела всяка подкрепа, освен от расисти и ксенофоби. "Очаквам подкрепата на всеки, който смята, че си върша работата добре - и на Слави Трифонов, и на гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не бих приела и публично ще отхвърля, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски и антихуманни идеи. Тази подкрепа гласно и публично отхвърлям", каза тогава тя в отговор на въпрос дали би приела подкрепата на бъдещата партия на Трифонов.

Очаква се окончателното решение дали Манолова ще участва в надпреварата за кмет на София да бъде взето до средата на септември. Тогава ще се проведе конференция на столичната организация на БСП, но се очаква Манолова да е обявила решението си преди конференцията.

В понеделник тя каза още, че е декларирала цялото си имущество и няма притеснения по тази линия.

Омбудсманът коментира и актуалната ситуация около борбата срещу Африканската чума. Според нея заради безхаберието на властите, сега трябвало да платят най-бедните, а именно – дребните собственици на свине.

”Не виждам опит да се поеме отговорност за състоянието, в което се намира свиневъдството в момента”, каза Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България