Мая Манолова: "Има такъв народ" подкрепя идеята за ревизия на кабинета "Борисов"

Мая Манолова: "Има такъв народ" подкрепя идеята за ревизия на кабинета "Борисов"

Комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов, която лансира в последните дни лидерът на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова, се подкрепя от "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Това съобщи самата Манолава пред БНР. Формацията настоява настоящия парламент да финализира дейностите по изработването на Националния план за възстановяване от пандемията, за да се спази срока за изпращането му в ЕК, който е до 30 април.

"Депутатите от коалицията са готови още в първия ден на парламента да внесат предложение за комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов", каза Манолова пред БНР. Тя добави, че са разговаряли с партията на Слави Трифонов и те ще подкрепят този проект за решение.

"Ще настояваме да има парламентарен контрол всеки ден на всеки един от министрите на Бойко Борисов. Първи в парламента ще извикаме финансовия министър Кирил Ананиев", уточни още тя.

"Изправи се! Мутри вън!" ще настоява парламентът да реши изработването на Националния план за устойчивост и развитие да бъде финализиран от настоящото Народното събрание, за да бъде изпратен в указания срок и България да не пропусне възможността да получи средствата от Европейския съюз.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев изненадващо заяви, че ГЕРБ ще остави на следващото правителство приемането на плана и няма да го внася за одобрение от настоящия Министерски съвет. По него България трябва да усвои 12 млрд. лв. до 2026 г., а срокът за представянето му в ЕК е до 30 април 2021 г. Проектите по него обаче трябва да бъдат договорени до 2023 г.

"Това е наказателна акция срещу българския народ. Парламентът има 15 дни да се справи с това", каза още Манолова. Тя зададе и риторични въпроси защо във въпросния план са пропуснати цели сектори като туризъм, защо иновациите се виждат само в създаване на агенция. Защо е заложен бетон, стиропор, но не и достатъчно средства за дигитализация.

По повод на изригналия скандал между Манолова и адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио", който преди дни скандализира колегите си с изявление, че трябва да се направят всякакви компромиси, включително с БСП и ако трябва – с ДПС, за да се приключи с ГЕРБ, Манолава коментира, че темата вече е затворена.

"Не е лошо, че имаме ръбове, на тях ще се убожда Борисов всеки път. Всеки, който е решил да участва в политическия процес, иска или не иска, става политик. Хората са чувствителни и затова реакцията срещу непремерено изказване е бурна. Темата е затворена. Ще имаме силна, подготвена, категорична парламентарна група", заключи Манолова.

Споделяне

Още от България