Мая Манолова: Миньорите в Бобов дол са интелигентни, не биха гласували за ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

"Миньорите от Бобов дол са достатъчно интелигентни, за да преценят от кое управление имат интерес. Те не биха гласували за ГЕРБ, защото при тяхното управление мините бяха пред затваряне. "

Това коментира зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред БНТ в събота в опит да омаловажи скандала около разкритията на Нова телевизия за контролирания вот, организиран в мината на бизнесмена Христо Ковачки.

Ккатегоричната победа на БСП в Кюстендил на евроизборите допълнително засили съмненията, че Ковачки е заставил подчинените си да гласуват в полза на социалистите срещу обещанието магазинът му, от който миньорите купуват храна срещу ведомствени купони, да бъде зареден.

Манолова обаче смята, че мината в Бобов дол, която е в нейния избирателен район, винаги е бил червена община. Според нея в хода на избирателните кампании относителната тежест на парите и организацията става все по-голяма от идеите и емоциите.

"Част от нашите опоненти заложиха на организация, на пари. ГЕРБ въртяха телефони, членовете на комисии и застъпниците осигуряваха по 10 души, а активистите - по 50", обясни схемата тя. 

Манолова, под чиято егида беше изготвен и гласуван Избирателният кодекс, потвърди, че гражданското общество иска да има преференция и БСП няма да инициира ограничаването ѝ въпреки "техническата грешка" с избора на 15-тия в листата Момчил Неков, който събра по-голям резултат дори от партийния лидер Сергей Станишев.

"Мен не ме е страх от избори и колегите също не ги е страх, но става дума за това какво е полезно за държавата и как да се свърши", добави Манолова, отбелязвайки, че не се е "вкопчила в някакъв пост", както и че властта не била на всяка цена за нея.

"Но на парламентарни избори активността ще е по-голяма и малките партии тогава могат да отпаднат", каза Манолова. По думите ѝ от ГЕРБ могат да искат предсрочни избори и би се съгласила с тях, ако загубата на управляващите е на парламентарни избори, а не на европейски.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?