Мая Манолова не смята, че ще е следващият омбудсман

В ромските гета цъка бомба заради отлагани действия на правителство след правителство

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Мая Манолова не мисли да бъде следващият омбудсман на България. Мандатът ѝ на поста изтича през юли 2020 г., когато трябва да бъде избран нов обществен правозащитник. "Не знам в каква кондиция ще бъда след година и половина, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация", заяви Манолова в неделя пред БНТ. В крайна сметка има много други възможности, винаги един край е възможност за ново начало, каза още Манолова, която в момента е сред публичните личности с най-висок рейтинг. Името ѝ се спряга ту за кандидат-кмет на София тази есен, ту за кандидат-президент или премиер, но бившата народна представителка от БСП твърди, че няма да напусне сегашния пост, а за бъдещето не прави прогнози.

По повод нарасналото напрежение в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът изтъкна, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова.

"Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите", допълни тя.

Манолова разясни и защо смята да атакува пред Конституционния съд увеличението в цената на водата от началото на годината: "КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите. Обикновено, ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем."

Според Манолова, текстът в променения закон е грабителски, особено по отношение на малките населени места. Трябва да има обвързаност между повишаването цената на водата и повишаването на качеството ѝ, допълни Манолова.

Тя аргументира и критичната си позиция относно новия оспорван закон за горивата: "В него няма никакви текстове, които биха преборили корупцията или биха спомогнали за изсветляване на икономиката. Има текстове, които въвеждат регистрационен режим - на мен не ми е известно контрабандист, който да отива да се регистрира. Ако не бъдат подхванати от НАП, МВР, прокуратурата, съда, контрабандистите ще продължат да вършат престъпления."

Законът поставя невъзможни изисквания към дребни и средни търговци на горива, смята омбудсманът. Резултатът ще бъде абсолютно ликвидиране на дребния и средния бизнес - не просто ще фалират фирми и ще останат хиляди души без работа, а ще пострадаме всички ние заради повишаването цената на горивата, допълни Манолова.

Тя също така информира, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет "Мобилност", който според българските политици и транспортния бранш ощетява българските превозвачи.

150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон, каза Манолова. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, призова Манолова.

Ще съсредоточим нашите усилия в битката срещу монополите, банките и бързите кредити през новата 2019 г., каза още Манолова.

Тя отправи призив всички производители и търговци да подкрепят нейната инициатива за социална кухня, в която абсолютно всичко е доброволно и безвъзмездно: "В църквата на Женския пазар "Св. Св. Кирил и Методий" всеки ден храним вече над 500 души, които получават топъл обяд, пространство, отношение, подкрепа."

Споделяне

Още по темата

Още от България