Мая Манолова не успя да защити голямата ракия на "малкия човек"

Омбудсманът Мая Манолова

Първото дело пред Конституционния съд (КС) на новия омбудсман Мая Манолова претърпя пълен крах, след като институцията единодушно отказа да се занимава с темата за ракиените казани.

На 21 декември миналата година Манолова почти тържествено внесе първата си конституционна жалба, посветена на забраната за варене на ракия за "лична консумация" през първите шест месеца от годината. Отделно казаните бяха разделени на два основни типа – под 500 и над 500 литра. Разликата е в двойно по-високия акциз за продукцията на големите казани.

Мерките бяха приети в опит да се намали производството на безакцизен алкохол. Националният омбудсман обяви този ход за "крайно несправедлив", защото ограничавал селскостопанската дейност на българските граждани.

"В случая се налагат ограничения върху малките субекти без по никакъв начин да се пипат по-големите – не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение", каза Манолова на специална пресконференция. Тя допълни, че още при встъпването в длъжност е обещала да "защитава малкия човек, слабите и беззащитните пред силните на деня".

 

КС обаче отхвърля нейното искане, защото в случая не става дума точно за "малкия човек". Конституционните съдии напомнят на Мая Манолова, че тя може да пуска жалби само за защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци.

Преди да пусне жалбата до КС омбудсманът изслуша исканията на редица "едри" производители на ракия за "лична консумация" и се ангажира да намери решение на техните проблеми.

Новите правила бяха въведени с промени в Закона за акцизите, съгласно които малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължиха собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември.

Преди промените в закона практиката показваше, че акцизите поголовно не се плащат поради липса на контрол. Още при промяната на закона нямаше никакви основания да се смята, че новите ограничения биха засилили контрола и съответно повишили приходите в хазната и свили сивия сектор, като се има предвид, че властта не би желала да се конфронтира с "народа".

Споделяне

Още по темата

Още от България