Мая Манолова: Нека ИТН да излъчи премиера и основните министри (обновена)

И според Хаджигенов Ива Митева е подходяща за премиер, но разговори с ИТН няма

Мая Манолова: Нека ИТН да излъчи премиера и основните министри (обновена)

На третия проучвателен мандат трябва да се гледа като на втори опит за първи мандат - "Има такъв народ" да участват, да излъчат премиер и основните министри, но и да има разговор без доминация на силата, без еднолично налагане и с ясни приоритети. Такова мнение изказа председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова във вторник пред бТВ.

Петък е срокът, в който президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат. Конституцията му дава свобода да избере на коя партия да го възложи. След това обаче тази партия няма срок, в който да го реализира. "Конкуренцията" за третия мандат е между БСП и ИБГНИ. "Демократична България" вече обяви, че няма да участва в разговори за кабинет, ако мандатът отиде при БСП.

Дали ще има редовна власт или не, обаче зависи от партията "Има такъв народ", която отказва да подкрепи каквото и да е правителство, след като нейният опит се провали.

Преди ден съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пръв изненадващо обяви, че председателят на парламента Ива Митева има качества да оглави правителство. Същото каза във вторник и депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов, а по-късно Манолова великодушно "даде" на ИТН и основни министри.

По думите ѝ в правителството трябва да влязат непартийни експерти и да не се залага на политически лица.

"Очаквам всяка формация и всеки лидер да си дадат сметка колко наистина е сложна ситуацията, в каква несигурност живеят българските граждани. Хората мизерстват и бедстват и това наесен ще е още по-видно", коментира Манолова, като изрази убеденост, че политиците ще надмогнат егото си.

По-рано Николай Хаджигенов от ИБГНИ каза, че вероятността неговата парламентарна група да получи третия мандат за правителство не е малка и че председателят на парламента и депутат от ИТН Ива Митева е подходяща за министър-председател.

Самата Митева по-рано коментира, че най-малката парламентарна група, тази на ИБГНИ, има най-голям шанс да формира правителство.

Хаджигенов обаче уточни, че към момента с ИТН не са водени разговори, а кабинет не може да има без подкрепата на тази партия.

"Вероятността да получим третия мандат не е малка, защото ние, след като приключихме варианта с площада миналата година, започнахме да обединяваме, обиколихме всички формации на промяната – с предложение да направим точно това, което сега му идва времето. Да се съберем заедно и да направим каквото трябва за да приключим диктатурата на ГЕРБ, да започнем да разчупваме модела с кръговете и обръчите от фирми. Затова има шанс да получим третия мандат. Ние към момента сме единствените, които избягват идеологическите противоречия, опитваме да си говорим с всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС", заяви пред Радио Пловдив Николай Хаджигенов.

Третата политическа сила БСП обаче също иска да получи мандата. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отхвърли искането на Мая Манолова от ИБГНИ да се съберат, да решат, и да предложат на коя партия да бъде даден мандата.

"Корнелия Нинова и Мая Манолова открай време, още от времето на БСП, непрекъснато си мерят някакви неща помежду си. Аз предпочитам да не влизам в тази тема", коментира Хаджигенов.

Той призна, че не е достатъчно обмислено предложение партиите на протеста и БСП да предложат на президента кой да получи третия мандат.

"Разговори обаче трябва да бъдат водени, защото правителство е възможно само в тази конфигурация – трите партии на протеста и с подкрепата БСП. Ако политическото поумняване се забави, отиваме на други парламентарни избори", подчерта Хаджигенов.

Според него дали "Има такъв народ" ще промени позицията си за предстоящи разговори за кабинет и подкрепа, ще зависи от политическото прозрение и поумняване.

"Там нещата са непредвидими. Като наблюдаваме по-голяма част от реакциите, те са по-скоро емоционални, тоест нямат нищо общо с рационалното", каза Николай Хаджигенов, но допълни, че засега разговори между двете формации не са водени.

Хаджигенов каза, че Ива Митева от ИТН би била чудесен избор за министър-председател, но недостатък на тази идея, която дойде от Атанас Атанасов от ДБ, е че ще се оголи парламента.

"Ние водим засега неофициални разговори, предимно с "Демократична България". Не сме стигали до име на премиер. По-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще бъде споразумението, какви срокове ще се поставят и какви задачи", обясни Хаджигенов.

По-рано депутатът от ИТН Радостин Василев окачестви като "наглост" мнението на ген. Атанасов, че Ива Митева е подходяща за премиер и повтори мантрата на ИТН, че ДБ и ИБГНИ не са подкрепили правителството с първия мандат заради постове.

"Наглост е да не подкрепиш първия мандат, а да предлагаш министерски постове, без дори да си получил третия! Ще преведа: Ние не подкрепихме ИТН защото нямахме наши хора сред кандидатите за министри, в предложения от тях кабинет! Сега, ако вземем третия мандат, ще им предложим няколко поста и като откажат ще започнем да се оплакваме колко са безотговорни и ще ги изкараме виновни за провала на 46-то НС!

Де факто, обаче, вие се провалихте! И сега осъзнавате грешката си! Нас избори не ни плашат! А вас?", написа Василев във фейсбук.

Привечер в неделя и заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев посочи, че позицията на партията остава непроменена.

"За себе си не виждам логиката при първия мандат да не се подкрепи нещо, което след това ни се предага в третия", коментира той.

Ние няма да променим позицията си, каквато сме я заявили, каза и Станислав Балабанов от ИТН. Нашата позиция не е тайна, беше изразена от нашия лидер, ние сме открити в позицията си към българското общество, отбеляза той.

Ива Митева е прекрасен професионалист, вие изхождате от думите на други политически лидери, които се опитват да играят ролята на умиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига до трети мандат, коментира Балабанов, попитан дали дори реверансът Ива Митева като премиер не смекчава позицията на ИТН.

Не забравяйте от "Изправи се БГ! Ние идваме!" с какво сравниха Ива Митева преди две седмици, сравниха я с порода куче, коментира Балабанов.

Ние ще бъдем твърди и последователни, надяваме се суверенът, българският избирател да го вижда, ще видим какво ще прецени на следващите избори, когато и да са те, отбеляза той.
Балабанов припомни, че след като бъде връчен третият мандат, останалите партии имат 175 депутати, така че могат да направят стабилно правителство. Ако не успеят да го съставят, конституционната логика е, че вървим към нови избори, отбеляза той.

Председателят на парламента Ива Митева беше лаконична в коментара си пред журналисти: Нека изчакаме президентът да вземе своите решения и да изпълни конституционните изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България