Мая Манолова: Новият закон за земята връща ТКЗС-тата

Големите ще погълнат малките собственици, които обработват близо 10 млн. дка земя

Мая Манолова: Новият закон за земята връща ТКЗС-тата

Новият Закон за земеделските земи връща ТКЗС-тата, като единствената разлика е, че сега се прави в полза на големите феодални частни собственици. Това се казва в позиция на Мая Манолова публикувана на страницата ѝ във "Фейсбук".

Новият закон за земеделските земи обединява три стари закона и в момента е качен за публично обсъждане, което ще продължи до 5 декември.

Защо е опасен този закон?

"Защото в този си вид връща ТКЗС-тата, защото работи в полза на големите собственици на земя, а земята на малките ще бъде погълната в общите парцели на големите и защото носи вреди, засягащи над 3 милиона българи със земя", пише Манолова.

Тя посочва, че дребните производители обработват близо 10 млн. дка земя в интензивно производство - овощарство, тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство и животновъдство. С този закон те ще бъдат погълнати от големите, пише Манолова.

Това според нея е първата опасност. Втората е, че малките притежатели на земя няма да могат да се разпореждат с нея, защото ще влизат в съсобственост с големите. Така делът им ще остава твърде малък и дори да възразят срещу сливането, администрацията няма да е длъжна да се съобрази с тях, посочва Манолова.

Според нея третата опасност, която определя като "най-голяма" е, че законът не предвижда възможност дори за оспорване на издаването на нови планове и актове за собственост по съдебен път.

И в момента е налице свръхконцентрация при обработването на земеделската земя. Според проучване на БАН само 4 на сто от земеделските стопанства в България обработват 80% от земята. Около 100 свързани лица владеят около 75% от очертаните земи, за които се получават европейски субсидии. "Най-големият собственик, който контролира над 1 млн. декара земеделска земя, е българин. Подобно нещо няма в цяла Европа", заяви преди време доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Към момента няма официална позиция от страна на Министерството на земеделието по повод коментара на Мая Манолова.


Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?