Мая Манолова обича бедността

Мая Манолова

Групата на "Изправи се! Мутри вън!" влезе в Народното събрание на вълната на антикорупционните протести от миналата година, но още в първите дни на новия парламент Мая Манолова показа, че има свой различен дневен ред. Тя се връща към своя образ, грижливо създаван по времето, когато бе омбудсман.

Манолова никога не е имала особено силна връзка с борбата с корупцията. Нейната любима тема са бедността и бедните.

Пет години като омбудсман Мая Манолова успешно експлоатираше въпросите за болезненото разделение между бедни и богати, кредитори и длъжници. Общественият защитник по принцип се занимава с най-уязвимите слоеве на обществото – хората в неравностойно положение, затворниците, хората от социалните домове, децата, лишени от родителска грижа, децата с увреждания и т.н..

С един замах Манолова успя да превърне в уязвима група на практика цялото българско население. Тя насочи енергията си към доставчиците на комунални услуги и длъжниците. Всеки плаща сметки, а много хора дължат пари.

Така Мая Манолова спечели своя висок рейтинг, защото в най-бедната държава в ЕС много хора биха се подвели по гласовития защитник на бедния.

През годините като омбудсман Манолова постигна решителното си преобразяване от бранител на "Белия автобус", в който бяха натъпкани депутатите, гласували за най-богатия български политик и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски, до човека от народа, който милее за малкия човек, сиромаха.

Излишно е да се проблематизира въпросът дали някои от известните законодателни идеи на Мая Манолова водят до забогатяване на бедния или до обедняване на всички. И досега не е ясно как предложенията ѝ за забавяне на процедурата по събирането на дълговете през промените в Гражданския процесуален кодекс можеха да доведат до процъфтяване на българската икономика. Въпреки че стои в дясната част на пленарната зала, Мая Манолова няма как да бъде чута да говори, че срещу всеки длъжник стои кредитор, който ако не си получи парите, може да се превърне в длъжник пред някого другиго.

Бедността в България е солиден политически капитал и Мая Манолова много добре знае как да го експлоатира. Ти си неин човек, ако си почнал да бълбукаш.

Ако Борисов е способен да хвърля банкноти от 50 лева на пенсионерите, Манолова би хвърляла стотачки. В крайна сметка целта не е икономическа, а политическа. Не да се стремим към изкореняването на бедността, а към обгрижването на бедния. Ако длъжникът се превърне в кредитор, той вече не е човек на Манолова.

Петдесетачките на премиера в оставка бледнеят пред предложението на Манолова работните заплати на всички министри, депутати, шефове на агенции и прочие да станат 1400-1500 лева. Това е старо изкушение за всеки уважаващ себе си популист в България. Но също така това е брутната средна работна заплата в най-бедната страна в ЕС. Тази сума е с около 200 лева по-ниска от минималната работна заплата в Гърция.

Какво е политическото послание на Манолова? Ако голяма част от народа е беден - и министрите му трябва да са бедни. Те не трябва да представляват, те трябва да оцеляват, за да видят какво е! Търси се емпатията.

Представете си българския енергиен министър със заплата от 550 евро чисто, който се среща с делегацията на "Росатом" и говори за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на цена от 10 милиарда евро. Звучи недостойно, нали? Много хора първосигнално биха приели това положение, защото искат да накажат тия горе, без да знаят, че така наказват главно себе си. Офертата на Манолова е към тях.

Ако има човек, който може да прави шоу като Бойко Борисов, това е Мая Манолова. Въпросът е кога това шоу ще се превърне в нещо опасно. Предложението за лишаване на висшето ръководство на държавата от достойни заплати е на първо място силна оферта за подмяна на антикорупционния дневен ред, с който "Изправи се! Мутри вън" влезе в Народното събрание. На второ място е най-сигурният начин мутрите да влязат в политиката, защото те нямат нужда от заплата.

На трето място е знак за политическото бъдеще на Мая Манолова, което не е в дясната част на залата. Не е и в средата. БСП стои вдясно от нея. Нейните партньори би трябвало да са наясно. Вероятно адв. Николай Хаджигенов би трябвало да каже дали би искал срещу себе си в съдебната зала съдия, който взима чисто 1000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?