Мая Манолова обяви, че изключва микрофоните си за ПИК

Бившият омбудсман подаде документи за регистрация за кметската надпревара в София

Мая Манолова обяви, че изключва микрофоните си за проправителствения сайт ПИК. Поводът е публикувани неприлични снимки на приятелката на кандидата за кмет на София на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов, което беше осъдено от политици и журналисти.


"Предупредих отдавна, че кампанията е мръсна. Днес на Деня на Съединението като че ли не е моментът да говорим продължително за това. Още от днес моя екип и моята кампания изключват микрофоните си за този сайт." Това каза Манолова преди регистрацията на кандидатурата ѝ в Общинската избирателна комисия в София за предстоящите местни избори през октомври.

Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на доказани медии.

Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях, каза още Манолова.

По тази причина независимият кандидат за столичен кмет обяви, че ще приема дарения "единствено и само" от граждани.

След внасянето на документите Манолова отиде на честването на 134-та година от Съединението на България пред Мавзолея на княз Батенберг I в София. Там се засече с основния си опонент, според социолози, настоящият кмет Йорданка Фандъкова, която произнесе слово за празника.

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници, каза Фандъкова в речта си.

"6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние... Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето", каза още кметът.


По-късно бившият народен защитник отиде на протеста на жители на столичния квартал "Обеля 2", които недоволстват срещу заграждане на частен терен в междублоково пространство.

На проявата беше и кандидатът за кмет на район "Връбница" от БСП Владимир Петров. Манолова също беше депутат от БСП преди да стане омбудсман. Според прессъобщението двамата са отишли на протеста по молба на гражданите.

Версията на БСП е, че в празничния ден още в ранни зори дошли работници и започнали да заграждат терена в пространството между блоковете 244, 245 и 247 и срещу 257. Този терен е междублоково пространство и е частна собственост.

Плановете на частниците да построят сграда предизвика недоволство още през юли, когато бяха първите протести. В момента, в който те стихнаха, собствениците отново започнаха да заграждат, твърди Владимир Петров. По думите му в крайна сметка и вторият опит за заграждане на терена отново е завършил без успех.

"Аз получих сигнала с молба за съдействие сутринта по телефона. Бях на мястото към 9:30 часа. На терена имаше петима работници, дошли с едно камионче. Гражданите вече се бяха събрали и не им позволяваха да работят. Към 10:30 часа пристигна полиция, а работниците си тръгнаха", разказва Владимир Петров.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?