Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман

Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман

Депутатът от БСП Мая Манолова официално е кандидат за омбудсман. Номинацията ѝ е издигната от Института за модерна политика, гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Неправителствените организации вече са внесли в Народното събрание своето предложение.

Вносителите на кандидатурата на Манолова смятат, че омудсманът трябва да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта. Те твърдят, че на този пост трябва да се избере личност с широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня. Според организациите, Манолова отговаря на тези критерии.

"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние", аргументират позицията си организациите.

По думите им Манолова е доказала, че може да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на каузи.

Правосъдният министър Христо Иванов заяви наскоро в парламента, че Манолова би била добър омбудсман.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?