Мая Манолова пак подхваща в Брюксел темата за двойния стандарт при храните

Мая Манолова пак подхваща в Брюксел темата за двойния стандарт при храните

Петиция на български граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз внася омбудсманът Мая Манолова идния вторник – 22 януари, в Комисията по петициите на Европейския парламент, където ще бъде изслушана по казуса.

Манолова вече изпрати през октомври 2018 г. в качеството си на европейски гражданин, заедно с други публични личности, петиция до Европарламента за нарушение на правото на ЕС, в която се иска и промяна в европейското законодателство и в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС, припомнят от офиса на националния обществен защитник.

Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.

Темата с двойния стандарт на храните бе обилно коментирана на различни форуми, в парламента и дори министерството на земеделието извърши проверка за съставките и качеството на редица марки продукти, продавани у нас и в чужбина, която установи, че има разминавания в състава.

Манолова дори предложи "ОЛАФ на храните" със седалище в София, който да се бори с двойния стандарт при храните на европейско ниво. Идеята ѝ обаче не срещна отклик.

В крайна сметка миналия юли Европейският парламент препоръча на фирмите, които продават един и същ продукт в целия ЕС, но с различаващо се съдържание в отделните държави, да го етикетират и брандират по различен начин, за да не подвеждат потребителите.

Само преди дни обаче българският парламент отхвърли предложен от БСП закон срещу, двойния стандарт пир храните,предвиждащ всяка партида вносна храна да се придружава от серитфикат, че отговаря на качеството и състава на продукта, предлаган в страната на производството.

Не е ясно какво точно ще иска сега Манолова от Европейския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?