Мая Манолова: Парламентът не е трибунал

Според "Изправи се! Мутри вън" Борисов е "озлобен" от искането за изслушване

Мая Манолова

"Това, което озлобява Борисов, е искането да бъде изслушан от парламента. Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудителното довеждане. Народното събрание взе решение, с което задължи Борисов да дойде в парламента и той е длъжен да го направи, като всеки български премиер, министър, всяко длъжностно лице и дори български гражданин. Парламентът не е трибунал. Сградата на съда е на друго място и тук присъди не раздаваме".

Това заявява председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук относно изявлението на Бойко Борисов по-рано в неделя. Премиерът в оставка посочи, че не е отишъл да докладва за Плана за възстановяване и устойчивост, защото очаква да бъде подложен на "народен съд".

Когато министрите дойдат на гости в "зайчарника", могат да седнат, където им посочите и да се съобразят с вашето желание. Това обаче е българският парламент и тук те имат определени от закона места, коментира Манолова по повод изявлението на Борисов, че министрите му щели да се връщат като депутати в парламента.

По повод твърденията на ГЕРБ, че Борисов вече не бил длъжностно лице, Манолова уточни, че според конституцията до избирането на ново правителство, сегашното в оставка изпълнява функциите си.

"Разбирам, че Борисов иска да накаже българския народ, че ГЕРБ са в изолация и че няма да има кабинет "Борисов 4". Вероятно е сърдит и на новите партии и формации, изпратени в парламента, но това е волята на българския народ. Спазете текстовете на българската конституция, в която сте се заклел като министър-председател и се дръжте достойно", каза още Манолова.

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" добави, че е хубаво законът да се спазва.

"Не е страшно да се явите в парламента. Това е законодателният орган на България и той ви е избирал за министър-председател. Ако има голям уплах, че ще сте разпитван или ще ви се случи нещо лошо, или НСО вече не ви пази, ние ще ви пазим да влезете безпрепятствено в парламента. Нищо, че сте в оставка, когато ви е удобно и не сте в оставка, когато ви е удобно. Изправете се пред народа и неговите избраници! Когато не подадете навреме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост и вашите избиратели ще страдат, защото парите няма да ги има", допълни той.

Бойко Борисов трябва да се яви на изслушване в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост в сряда, 21 април.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?