Мая Манолова получила сигнала за бюлетините от хора, "очевидно свързани с печатницата"

Михаил Миков, Мая Манолова и Петър Курумбашев. Сн. БГНЕС

Сигналът за допечатаните бюлетини в костинбродската печатница, подаден от Мая Манолова в прокуратурата, идва от вътрешни на печатницата хора. Това стана ясно от думите на социалистката на извънредна пресконференция, дадена в централата на БСП по случая "Костинброд" няколко часа след като главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му изнесоха пред медиите подробности за акцията на прокуратурата в печатницата на 10 май.

"Получих информацията от хора, очевидно свързани с тази печатница", обяви Манолова на въпрос как е научила какво е било извършено в печатната база на фирма "Мултипринт", спечелила обществената поръчка на Министерския съвет за отпечатването на изборните бюлетини за парламентарните избори на 12 май.

От думите на шефката на контролната комисия в левицата не стана ясно кога е получила сигнала. "Още с избора на изпълнител на поръчката на Министерския съвет имах подозрения, че ще бъдат извършени фалшификации. Бившите управляващи го играят няколко пъти така", посочи тя.

"До днес се чудех откъде Цветан Цветанов в изборната нощ знаеше, че аз съм подала сигнала за печатницата в Костинброд. Днес разбрах – от ДАНС", заяви Мая Манолова по повод разпратеното писмо от "достойни прокурори", което, според главния прокурор, е дело на хора от Държавна агенция "Национална сигурност".

"Не разбирам тази истерия около подаването на сигнала. Това е все едно да знам за подготвян банков обир, да сигнализирам и след това обирджията да ме обвинява, че не е станал милионер, даде пример Манолова и категорично заяви, че е изпълнила своя дълг на "гражданин, юрист и политик".

Избраната за депутат от левицата сподели с медиите, че във вторник вечерта, веднага след разпращането на писмото от страна на "достойните прокурори", е получила заплахи на мобилния си телефон. След което уточни, че не било точно заплахи, но ѝ се звъняло от непознати номера и отсреща мълчали. Тя обеща да сезира държавното обвинение за това.

Нейният колега и член на ИБ на БСП Михаил Миков използва случая, за да коментира, че Изборният кодекс има нужда от основен ремонт. Според Петър Курумбашев трябва да се мисли за засилен контрол на държавата върху изборните атрибути.

"Няма никаква пречка печатницата на БНБ да поеме този процес, защото досега не съм чувал шефът на БНБ да напечата едни пари и да обяви, че от следващия ден няма ангажимент към отпечатаните количества", заяви Курумбашев.

Стана модерно да се задават въпроси, за да не се дават отговори, каза още Курумбашев. По неговите думи сега е времето Цветанов да си даде доброволно имунитета, а Борисов е добре да даде отговор на въпроса дали разговорът с Кокинов и Мирослав Найденов се е състоял.

"Но тези хора не отговарят на нито едни от тези въпроси, а питат защо са загубили 5-6%, защото някой се е обадил на прокуратурата в деня на изборите", коментира Курумбашев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?