Мая Манолова предложи Диана Ковачева и още четирима за зам.-омбудсман

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Мая Манолова внесе в Народното събрание пет кандидатури за национален зам.-омбудсман. Това са бившият правосъден министър Диана Ковачева, бившият депутат от НДСВ Деница Димитрова, зам.-омбудсманът на Константин Пенчев Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев от ДПС и Анжелика Цокова от Гражданско движение "ДНЕС".

"Те са предложени от граждански организации. Номинираните отговарят на изискванията на закона и имат професионален опит в областта на правата на човека", обясни Мая Манолова.

Тя съобщи, че подготвя редица законодателни инициативи, произтичащи от нейната работа до момента. Сред тях са уреждането на статута на рибарското селище край Бургас през промени в закона за рибарството с препратки и към закона за устройство на територията.

Манолова подготвя и ще представи на премиера Бойко Борисов искане за присъединяване на България към две европейски конвенции - за предотвратяване насилието върху жени и достъп до обществена информация.

Омбудсманът ще се обърне към ВАС за произнасяне с тълкувателно решение в кои случаи съдилищата би следвало да броят бюлетините при обжалване на местни избори. Обмисля и искане до КС за тълкуване на този текст.

Манолова вижда дефекти и в проекта на Кодекса за застраховането тъй като, според неправителствени организации, има член, който ограничава правото на гражданите да завеждат искове срещу застраховател за изплащане на застрахователно обезщетение.

Моята голяма тема в момента са монополите, каза тя и посочи като пример "Топлофикация". В началото на януари омбудсманът организира голяма обществена дискусия по проблемите, които топлофикационните дружества създават на обикновените потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от България