Мая Манолова: Протестите срещу властта са нова форма на временна заетост

Мая Манолова. Сн: БГНЕС

Продължаващите повече от два месеца антиправителствени демонстрации ДАНСwithme са "една нова форма на временна заетост", тъй като "вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат". Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова в понеделник, три дни след като излъга по телевизията, че прииждащите в София автобуси от провинцията с протестиращи за извънредното парламентарно заседание по бюджета са организирани от ГЕРБ.

Възмущението си от платените привърженици, докарвани, по думите ѝ, от структури на ГЕРБ, Мая Манолова изказа в петък сутринта, докато автобусите, прииждащи от различни краища на страната, стоварваха организирани от БСП и ДПС хора да подкрепят управляващите и да се противопоставят на антиправителствения протест пред НС.

Манолова не намери за нужно да обясни гафа си от петък, нито пък да се извини за манипулацията.

В понеделник тя даде пресконференция в Кюстендил, на която пак нападна антиправителствените протести.

"Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите. Тази временна заетост, която ако продължи през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести", коментира Манолова, цитирана от БТА.

"Това е колкото на шега, толкова и истина, защото има едни пари, които са прибрани от хората по незаконен начин, но сега те се връщат при тях под формата на подпомагане", каза още заместник-председателят на парламента.

Тя добави, че имало конкретна тарифа, по която всеки участник в протестите си получавал възнаграждението за съответния ден.

"Наистина не е престъпление по българския наказателен кодекс да плащаш на протестиращи, но също така е любопитен въпросът откъде имаш пари да плащаш на протестиращи", запита Манолова с уточнението, че "платени протестиращи" не можели да я спрат да си свърши работата.

Контрапротестиращите, докарани от БСП и ДПС, даваха различни обяснения пред медиите за това как са се организирали и защо са дошли в София. Както обясниха депутати от БСП пред Mediapool, разходите на двете партийни централи за осигуряването на присъствие около НС на 600-700 души в петък, по време на отхвърлянето на президентското вето върху бюджетната актуализация, е било 50 лева на човек плюс храна.

Мая Манолова заяви в понеделник, че преодоляването на ветото е в полза само на гражданите и бизнеса.

"Бизнесът, защото ще има пари, с които държавата да се разплати с фирмите, да възстановява своевременно ДДС и да се прекрати политиката на Дянков за тормоз и рекет върху българския бизнес", каза Манолова без да пропуска, че сега ще има пари за хората, "които разчитат на държавата за подкрепа, особено на прага на предстоящата зима".

Придържайки се към обичайния приоритет на кабинета "Орешарски" – социалната политика, Манолова отбеляза още, че в момента колегите ѝ от БСП "сериозно са се захванали със законодателна дейност".

"Работи се по Закона за защита на потребителите, които да подпомогнат българските граждани в неравностойната им битка с монополите, както и по Закона за банките, за арендата, за ТЕЛК. На практика сме готови с общата част на изборния кодекс, а до 25 август се надявам той да е готов в суров вариант, за да го предоставим на обществения съвет и институциите, които помагат при неговото разписване", каза тя.

По думите ѝ освен по промените в Изборния кодекс се работело активно и по подобряване на закона за референдумите, "така, че пряката демокрация да е реално действаща". Предстоящите промени в Закона за горите пък целели "да дадат възможност за поевтиняване на дървата за огрев".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?