Мая Манолова разтревожена, че ЦИК не извършва симулации на е-вот

Мая Манолова разтревожена, че ЦИК не извършва симулации на е-вот

Общественият защитник Мая Манолова е изпратила писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което напомня, че трябва да започне симулация на електронно дистанционно гласуване. Тревогата на омбудсмана е, че при евентуални следващи избори може да се повтори ситуацията с невъзможността за електронен вот, както на парламентарните тази пролет.

Потърсен за коментар говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни пред Mediapool, че срокът за провеждането на симулациите е до края на годината, а месец август не е най-уместният период за тях. Въпреки това от думите му стана ясно, че на заседанието на комисията в четвъртък писмото на омбудсмана ще бъде обсъдено.

Според последните промени в Изборния кодекс във всички секции трябваше да се проведе електронно гласуване. ЦИК обаче не успя с организацията на подобен вид гласуване, като в последствие в комисията обяви, че не би трябвало да се сблъска с този проблем при следващи избори.

В писмото си Мая Манолова припомня, че Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г. да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати. Съгласно разпоредбите на ИК разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", е записано в писмото на омбудсмана до членовете на Централната избирателна комисия.

Общественият защитник предупреждава, че стартиралият европейски проект с бенефициент Държавната агенция за електронно управление и партньор ЦИК, с предмет "Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване" за срок от близо две години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.

По думите на Цветозар Томов обаче няма как симулациите да се случат в средата на лятото, тъй като периодът е неблагоприятен. "Пролетта също нямаше как ЦИК да организира подобно нещо, тъй като имаше предсрочни избори. Няма нарушение на срока", повтори той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?