Мая Манолова се закле като национален омбудсман

Бившият депутат от БСП обеща да защитава "неотклонно и активно" човешките права

Снимка: БГНЕС

Досегашният депутат от БСП Мая Манолова положи клетва като национален омбудсман в четвъртък пред Народното събрание.

Преди това депутатите я освободиха като депутат със 147 гласа "за" и само двама "против" и четирима "въздържали се".

След като официално встъпи в новата си длъжност Манолова се обърна към бившите си колеги, уверявайки, че ще защитава правата на българските граждани "неотклонно и активно".

Тя допълни, че така приключва един етап от кариерата ѝ "в този храм на демокрацията в България", уточнявайки, че казва "приключва", а не "слагам точка", защото смята да поставя пред парламента редица важни теми – "правозащитни, социални, здравни, ще предлагам законови промени".

"Първите ми стъпки и първите ми цели ще бъдат посветени изцяло на срещи с българските граждани. Започвам мандата си с обиколка на България, защото, както обещах, ще бъда омбудсман в действие", завърши изявлението си бившият зам.-председател на парламента.

Манолова бе избрана за омбудсман чрез тайно гласуване на депутатите със 129 гласа, а за другият кандидат – досегашният омбудсман Константин Пенчев, бяха гласували 82-ма депутати.

Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха и че кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от "Атака" и коалицията "Български демократичен център". Депутатите от ГЕРБ по-скоро бяха срещу избора ѝ заради аферата "Костинброд".

Последва остра реакция в социалните мрежи, а вечерта в деня на избора ѝ се проведе граждански протест пред Народното събрание с искане за нейното оттегляне от поста, като дори от "Протестна мрежа" призоваха парламентът да се разпусне. В крайна сметка тя не се оттегли и обеща, че като омбудсман ще съблюдава правата на гражданите да протестират.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?