Мая Манолова сезира главния прокурор за теч на класифицирана информация

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Народният представител от БСП Мая Манолова сезира главния прокурор Борис Велчев, както и комисията по сигурността на информацията за теч на класифицирана информация от анкетната комисия за корупция по високите етажи на властта, чийто председател е независимият депутат и лидер на РЗС Яне Янев.

По думите на Манолова тече опит за дискредитиране на името им. "Прави се опит да се замеси моето име в СРС скандал, като от електронна поща с адрес [email protected] е изпратена информация с гриф "секретно".

 

"Засекретени документи са изпратени до редакционните електронни пощи на медиите. Адресът е фалшив и нямам нищо общо с него, нека главният прокурор да предприеме необходимите действия, за да установи кой е разкрил тази поща и кой е източникът, който разпространява на информацията, за която се твърди, че е класифицирана", настоя Манолова.

 

Това не е шега, а престъпление, ако става дума за разпространение на класифицирана информация, коментира днес Манолова. По думите ѝ това е "долнопробна сглобка", "евтин милиционерски трик и постановка", за да ѝ се запуши устата и да се легитимира чрез изтичането в медиите информацията от СРС.

 

Поредната ченгеджийница, свързана с името на Яне Янев, допи популярност преди два дни, когато в близки до властта медии се появи информация, за която се твърди, че е добита чрез специални разузнавателни средства (СРС) за записани разговори между бившия енергиен министър Румен Овчаров и шефа на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев.

 

Твърди се, че документите са част от прекратена от Висшия съдебен съвет преписка от 2007 г., която беше изискана в комисията на Яне Янев за разкриване на корупция по високите етажи на властта по време на прехода. От тълкуванията на медиите на записите ставало ясно, че през шефа на "Фронтиер" са минавали купуването на руски реактори и ядрено гориво. По поръчение на Румен Овчаров Георгиев уреждал и медийното отразяване на АЕЦ "Белене".

 

След вчерашното тричасова заседание на комисията си Янев обяви, че предложил да бъде разсекретена партида документи от прекратената преписка в частта за проекта "Белене". По думите му единствените, които са чели засекретените документи в деловодството на Народното събрание, са Мая Манолова, Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова. На следващото заседание мислел да поиска всички телефонни и мобилни устройства на членовете на комисията, за да няма теч на информация, и така Янев хвърли съмнение, че информацията е излязла от БСП.  

Споделяне

Още от България