Мая Манолова сезира КС за орязани права на чиновниците в МВР

Административната реформа обърква служителите и те недоволстват, посочва омбудсманът

Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова атакува пред Конституционния съд (КС) част от административната реформа в МВР, разделяща служителите на ведомството на две основни групи – тези с полицейски, разследващи и пожарникарски функции, и тези с чисто чиновнически задължения.

Тази промяна бе финализирана от ексминистъра Румяна Бъчварова през 2016 г. с последните поправки в Закона за МВР (ЗМВР), предвиждащи от 1 януари 2017 г. служителите в администрацията на министерството и структурите му – около 4 500 човека – да преминат по Закона за държавния служител трета категория труд и вече да не са със статут на полицаи и пожарникари.

Идеята е чиновниците в МВР, които ще се назначават след влизане в сила на промените, да нямат възможност да се ползват от социалните придобивки на колегите им с полицейски функции, чийто задължения предполагат да поемат и рискове за здравето и живота си. Целта бе да се намалят разходите на силовото ведомство за обезщетения при пенсиониране, заради които всяка година правителството нееднократно раздува бюджета на МВР, който и без това е сред най-големите в държавата.

"Позицията на омбудсмана е, че въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР и пряко противоречат на редица норми в Конституцията, като Преамбюла и принципа за правовата държава", аргументират се от екипа на Манолова, без обаче да уточнят къде в основния закон са гарантирани еднакви социални придобивки за полицаите и за чиновниците в МВР.

Омбудсманът неотдавна организира дискусия по темата заедно с част от ведомствените синдикати и служебните зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. Още тогава Манолова декларира, че ще атакува административната реформа пред КС.

"На практика техните правоотношения (на чиновниците – бел.ред.) се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост", се казва в съобщение на омбудсмана в петък.

Разделянето на служителите на МВР на такива с договори по Кодекса на труда, и такива по ЗМВР бе критикувано и от служебния министър Пламен Узунов, който обяви, че в резултат от реформата служители със средно образование, които са във ведомството по трудово правоотношение, вземали по-високи заплати от служители с оперативни функции.

"Полицаят, който е на улицата, взема по-малко пари от служителя, който е в канцеларията", заяви тогава Узунов, въпреки че идеята на административната реформа бе точно обратната. Той обаче така и не изнесе конкретни примери за тази тенденция.

Споделяне

Още от България