Мая Манолова ще озаптява "произвола" на арбитражните съдилища

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще представи във вторник пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища, информираха в понеделник от офиса на обществения защитник. По-късно през деня Манолова ще внесе предложенията си в Министерския съвет и парламента.

Повод за законодателната инициатива на омбудсмана са десетките жалби на граждани, осъдени пред арбитражите без изобщо да знаят. Става дума за дела за несъществуващи задължения, отдавна погасени по давност и в мнозинството от случаите - без изобщо да има наличие на арбитражна клауза в договора.

"Събирането на тези задължения се извършва със заплахи и силово, а от пропуските в законодателството се възползват колекторски фирми, фирми за бързи кредити и монополни дружества", се казва в съобщението на омбудсмана.

Предвидените промени са в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж.

В България функционират над 20 арбитражни съдилища към най-различни работодателски организации и асоциации. Тези съдилища са извън държавната съдебна система. Задължителна предпоставка спор да бъде решен от арбитражен съд е и двете страни по него да са съгласни на това.

Споделяне

Още от България