Мая Манолова ще приеме всяка подкрепа за кмет, освен от расисти

Мая Манолова ще приеме всяка подкрепа за кмет, освен от расисти

Омбудсманът Мая Манолова не е взела официално решение дали да се кандидатира за кмет на София, но вече отправя политически послания като участник в предизборната кампания. Тя обяви, че би приела всяка подкрепа, освен от расисти и ксенофоби.

"Очаквам подкрепата на всеки, който смята, че си върша работата добре - и на Слави Трифонов, и на гражданина Иван Петров. Единствената подкрепа, която не бих приела и публично ще отхвърля, е на партии и личности, които споделят расистки и ксенофобски и антихуманни идеи. Тази подкрепа гласно и публично отхвърлям", каза Манолова пред в-к "24 часа" в отговор на въпрос дали би приела подкрепата на бъдещата партия на Трифонов.

В същото време БСП има определени очаквания към Манолова, която е бивш кадър на партията. Столичната организация на БСП се готви да я подкрепи, ако тя участва на изборите като независим кандидат. Целта е да се повтари формулата с успеха на Румен Радев на президентския вот.

Мая Манолова обаче има по-различни планове. Тя иска да изгради имидж на независим граждански кандидат, който да може получи подкрепа и от десни извънпарламентарни формации. Целта ѝ е да се позиционира като по-приемлив вариант за дясната и либералната гражданска София.

Мая Манолова се опитва активно да гради имиджа на граждански надпартиен кандидат за кмет, става ясно от интервюто.

"Моето решение (дали да се кандидатирам) ще бъде продиктувано единствено и само от интересите на гражданите и в резултат на техните очаквания, а не под натиск", обяснява тя.

В отговор на въпрос дали е желана подкрепа на БСП Мая Манолова дава да се разбере каква ще е формулата, чрез която тя ще приеме подкрепата на социалистите. Бившият депутат ще приеме подкрепата само на "гражданския глас" в БСП, който желае промяна в града.

"Желана е всяка подкрепа, която идва и всекидневно получавам от гражданите, без значение на тяхната партийна принадлежност или симпатия, на тяхното социално положение. Нито веднъж за четирите години, през които съм омбудсман, не допуснах името ми да бъде политически оцветено. Защото решавам проблеми на гражданите, не на партийни функционери", казва Манолова и дава да се разбере, че няма да се откаже и от флирта с десните избиратели.

Тя ще обясни под каква форма ще приеме подкрепата на БСП, когато официално обяви кандидатурата си. Целта очевидно е да не бъдат прогонени хората, които традиционно не гласуват за БСП.

"Ще отговоря, когато реша да се кандидатирам. Аз такова решение към момента не съм взела. Но да ви попитам, смятате ли, че в момента София се управлява дясно? И това ли е десницата? Аз не съм убедена, че това е дясно управление", казва Манолова. 

Споделяне

Още по темата

Още от България