Мая Манолова: Ще се оттегля, когато в Кюстендил ме замерят с домат

Няма да има оставка и избори сега, защото хората не искат

Наскоро Мая Манолова неуспешно  се опита да разговаря с протестиращите пред централния вход на парламента. Сн. БГНЕС

"Когато тези, които са ме избрали започнат да не ме харесват, когато в Кюстендил ме замерят с домат или не ме пуснат да отида до пазара, тогава ще си тръгна". Това заяви в неделя депутатът от БСП и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова, която се чувства легитимно избрана и отговорна пред хората, които са гласували за нея.

Засега не мога да оставя всичко и да подам оставка , защото и вчера бях в Кюстендил и видях, че хората там ме подкрепят, заяви пред ТВ7 Манолова, замеряна с домати от протестиращи в София.

Според един от последните аргументи на БСП да не сдават властта е, че антиправителствените протести били само "софийски", но не и национални.


Няма да има оставка на правителството и избори сега, защото хората не искат това. За да го поискат, протестиращите трябва да предложат какво ще следва, да дадат алтернатива, продължи Манолова.

Преди ден колегата ѝ Антон Кутев каза пак пред ТВ7, че правителството ще реши дали да подаде оставка вероятно през септември или октомври, защото трябва да бъде съдено най-рано след първите 100 дни на управлението, които още текат.

Кутев прогнозира, че "веднъж излезли на улицата, тези хора ще бъдат непрестанен коректив. Протестите няма да спрат в следващите 10 години. През август не очаквам да са интензивни, но през септември - октомври те ще се засилят. Просто има такава нагласа. Затова трябва да свършим определена работа дотогава. Да се знае - свършили сме това, това и това", допълни Кутев.

"Не мисля, че в този парламент е нормално и логично да има друго правителство", коментира Мая Манолова по повод лансираната преди седмица готовност на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да върне депутатите си в парламента, ако се договорят с другите партии по националните приоритети, по дата за предсрочни избори и нов експертен кабинет.

Манолова каза, че правителството на Пламен Орешарски било "първото, което е заявило своята краткосрочна и средносрочна програма, отчита се всеки месец в НС и изпълнява предизборната програма на БСП точка по точка".

Тя каза още, че БСП ще понесе политическата си отговорност и, че "чака ГЕРБ в парламента, но без условия и ултиматуми".

За всеки депутат в парламента са гласували български граждани и въпросът е защо един човек може да е депутат, а не може да е областен управител или шеф на ДАНС, запита Манолова, визирайки Емил Иванов и Делян Пеевски от ДПС.

Волен Сидеров е избран от 300 000 български граждани, това са хора, които го харесват, това не може да бъде пренебрегвано, каза още Манолова по повод броженията сред българското общество и в ЕС за това, че правителството на БСП и ДПС зависи от "Атака".

По думите ѝ ГЕРБ са разбрали, че са в губеща позиция – те не само не са в парламента , но и не са сред протестите. Сега, според нея, от партията на Бойко Борисов търсят вариант да се върнат в Народното събрание, но БСП няма да приемат ултиматуми и условия.

Според нея ролята на екшън герой отива повече Бойко Борисов, отколкото сегашната му - на герой от драма.


Опитите върху Фидосова да бъде прехвърлена цялата отговорност за предишното управление са недостойни, заяви Манолова по повод оттеглянето на депутата Искра Фидосова след прокурорските разкрития с тефтера за политически поръчки на отстранения шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бойко Борисов каза, че не знаел какви ги върши Фидосова. Същото заяви и депутатът от ГЕРБ и бивш председател на НС Цецка Цачева.

Така функционираше властта по време на управлението на ГЕРБ и случилото се с тази комисия и изваденото тефтерче не са изключение, смята социалистката Мая Манолова.


Бюджетът е лошо планиран, приходната част не може да бъде изпълнена с около 960 милиона лева, имаме и задължения към 470 милиона лева, които не са предвидени в бюджета за 2013 година, заяви тя в защита на планираната бюджетна актуализация. Правителството на ГЕРБ похарчи в последните си дни около 309 милиона лева пак извън бюджета. Всичко това ликвидира буферите, които трябваше да има в хазната, добави тя.


Това налага да се вземе кредит от МВФ, за да се покрият тези бюджетни дупки, иначе в края на годината ще спрат плащанията към общините и бизнеса, уточни Мая Манолова. Тя съобщи, че предишното правителство е увеличило държавния дълг с 4 милиарда лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?