Мая Манолова: Въвежда се уравниловка на хората с увреждания

Рокери подкрепиха исканията на майки за реформа в тази система

Манолова в подкрепа на хората с увреждания, сн. БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова обвини управляващите от ГЕРБ, че се опитват да върнат системата за подпомагане и интеграция на хората с увреждания 20 години с внесените от тях предложения за законови поправки и с оспорването на разработените от нейния екип и майки на деца с увреждания текстове на проектозакон за личната помощ.

По думите ѝ ГЕРБ предпочита да раздава на калпак по малко пари, а не както майките настояват – да е според потребностите на човека.

"В този проект се връща принципът за раздаване на средства на всички по равно, като базата върху, която ще се смята, е гарантираният минимален доход, който е в размер на 75 лева. Изобщо много обезкуражаващи действия на фона на протеста на майките и на тяхното очакване да се започне с реална реформа в системата", посочи Мая Манолова пред БНР в неделя..

По думите ѝ подобен подход противоречи на конвенцията за правата на хората с увреждания. Помощите трябва да се дават според потребностите, а не на всеки по малко, допълни тя.

Според Манолова готвените изменения, според които ще се дава на всекиго по равно, е законодателство на парче, в каквото обвиняват нейният проект за личната помощ на хората с увреждания.

"Всъщност получаването на лична помощ не е решаване на всички проблеми на хората с увреждания, но на практика е ключът към решаването им и към упражняване на техните права, защото това е средството, инструментът, механизмът, чрез който хората с уреждания имат достъп до дневни центрове, до образование, до трудова заетост, до рехабилитация, до живот в общността да реализират своето право на избор и да могат сами да управляват живота си, когато наистина има регламент, който да им осигури лична помощ", посочи общественият защитник.

Според нея, в момента асистентските услуги, които се финансират със 169 млн. лв. от бюджет, достигат до едва 11 158 хора с увреждания, а "останалите получават надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо".

Манолова допълни, че предлаганият от нея и майките на деца с увреждания законопроект ще се осигури възможност за 77 000 души да получат чужда помощ, колкото и реално се нуждаят от нея. Тя потвърди  готовноста си да подаде оставка, ако бъдат приети внесените от нея законопроекти за личната помощ, за частния фалип и срещу свръхправомощията на банките. Манолова не отрече директно,информациите, че готви нов политически проект.

Междувременно десетки рокери от Враца демонстративно с мощен рев на двигателите на мотоциклетите си подкрепиха протеста и исканията на майките на деца с увреждания. Те подредиха машините си на централния площад в града и се включиха в подписката с искане за  незабавно приемане на Закона за личната помощ.

Във Враца за пореден път се събраха майките на деца с увреждания, издигайки плакати "Системата ни убива" и опъвайки символична черта палатка на протеста, в който бяха включени и засегнатите от увреждания деца.

"В петък за пореден път парламентът ни обърна гръб. Законопроект бе внесен наистина, но насреща нямаше нищо", коментира събитията от изминалата седмица Йоана Милева, една от организаторките на недоволството, цитирана от БНР.

По нейни думи протестите ще продължат в по-драстични форми, ако законопроектът не бъде приет в следващите 5 дни. Какви точно обаче ще са тези форми още не било уточнено, но не се изключват и блокади на пътищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България