Мая Манолова внесе промени за ограничаване вноса на отпадъци

Сн. Архив

Председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова внесе промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на отпадъци.

С промените се намаляват сроковете за съхраняване на отпадъци, като тези за опасните става 1 година, а за неопасните - 3 години и половина.

Мотивът за промяната е увеличаването на вноса на отпадъци у нас. За последните 7 години вносът на боклуци с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта.

Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, смята депутатът.

Текстовете предвиждат режимът на мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ.

Манолова предлага да се ограничи вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които са образувани в България и предназначени за изгаряне.

С промените в Закона за управление на отпадъците се поставят изисквания към централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения от горенето ще бъдат премахнати.

Законопроектът въвежда съгласуване с кмета при заявление за разрешително или регистрация на дейност с отпадъци.

Въвежда се и санкция между 5000 и 20 000 лв. за нарушения на собственици на имоти, на чиито терени се съхраняват отпадъци и в срок от два месеца от влизането в сила на закона не са ги отстранили.

Още през февруари 2020 г. Мая Манолова и представители на Инициативни комитети за чиста околна среда в страната обсъдиха промените в Закона за управлението на отпадъците, припомня председателят на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?