Мъж е опитал да изнасили адвокатка в кантората й

Мъж е опитал да изнасили адвокатка в кантората й

Столичната адвокатка Валентина Каменарска обяви, че е била нападната в кантората си от клиент, който се опитал да я изнасили. Информацията бе разпространена първо от личния Фейсбук профил на Каменарска, а по-късно за инцидента потвърди и МВР.


"Сигналът за инцидент в офис на бул. "Цар Борис III" е подаден към 16 часа днес (четвъртък-б.р.) и веднага са изпратени полицейски екипи. Работата по изясняването на случая продължава", обявиха от полицията. Адвокат Каменарска съобщи, че в четвъртък около 19 ч нападателят е бил задържан.

В петък Софийската районна прокуратура обяви, че на арестувания са повдигнати обвинения за опит за изнасилване, който е останал недовършен по независещи от дееца причини. Става дума за 35-годишния Е. Костов, който е неосъждан. Адвокат Каменарска написа цялото му име – Евгени Емилов Костов. Прокуратурата ще поиска постоянното му задържане в ареста заради високата обществена опасност на деянието. Адвокат Каменарска получи подкрепа от Висшия адвокатски съвет, който осъди остро случилото се.

Разказът на адвокат Валентина Каменарска е покъртителен и за пореден път фокусира вниманието върху проблема с насилието върху жените в България. Само преди две седмици в центъра на Русе бе изнасилена и убита журналистката Виктория Маринова.

"Днес, както повечето разбраха, бях нападната, малтретирана над един час в кантората си. Извършителят се опита и да ме изнасили. Искам да кажа за случая две думи, защото ми е ясно, че отново той ще се употреби все от някого. Имах запазен час за клиент за 15 часа. Клиентът е идвал над 8 пъти за консултации при мен. Никога, никога не е имало какъвто и да било намек от негова страна, че ме харесва, желае и пр, никога дори не ме е питал нищо лично. При влизането в кантората, ме грабна на ръце, при което започнах да крещя.

Никой, никой не се отзова, въпреки че бях затворена и бита в банята на офиса над час. Звъняха ми на вратата, но никой не извика полиция, никой и след това не призна, че е чул нещо. Не, не успя да ме изнасили", разказва адвокат Каменарска.

Тя казва, че насилникът е бил "огромен силен мъж", висок около 185 сантиметра.

"Не успя (да довърши деянието-б.р.), защото не спрях да говоря и говоря, да задавам въпроси, много, непрекъснато и без да спирам. Не успя да се съсредоточи в деянието си, колкото и абсурдно да звучи на човек, който не е присъствал. Когато изненадващо започвах да крещя за помощ, започваше да ме бие и удря главата ми в стената. Не исках да умра и не се съпротивлявах яростно. Мисля, че това ме спаси", разказва Каменарска.

Тя казва, че е благодарна, че е жива, защото извършителят е носил нож. Адвокатката допълва:

"Намерих в банята си презервативите му, които полицията е пропуснала да забележи, въпреки че бяха до самата врата. Имам СОТ, който се опитах безуспешно да включа, докато изродът се изнизваше, защото чак тогава успях да се добера до дистанционното. СОТ-ът не се включи, въпреки трикратните ми опити", пише Каменарска.

Тя допълва, че насилникът твърдял, че е лежал в лудница и нищо не помни.

"Аз обаче помня как си прикриваше следите. В тази връзка, понеже някой пита как си е тръгнал без да довърши деянието си – той извърши доста други престъпления, които и довърши. Не успя единствено да ме изнасили, защото свърши докато се борех и ме душеше и преди да успее да проникне. След това опитваше и пак и пак, но аз говорех за имотите му, за договори, за сделките му, без да спирам. И още много други неща говорех. И той се разсейваше, накрая явно му писна. Защото нали това е все най-важното – щом не съм изнасилена, нещо ми е гнила работата…“, разказва още Каменарска.

Подкрепа от гилдията

В петък Висшият адвокатски съвет изрази възмущението си от насилническия акт.

"Посегателството върху здравето и живота на всяко човешко същество е недопустимо и предизвиква справедливия ни човешки гняв. Случилото се е грубо посегателство не само срещу личността, честта и достойнството на адвоката, но и срещу цялата свободна и независима адвокатура. Висшият адвокатски съвет призовава българската държава в лицето на МВР и всички компетентни органи да предприемат незабавни действия, за да се установи и накаже извършителят на това гнусно деяние", се казва в позицията.

Адвокатурата обяви, че ще отстоява с всички допустими от закона средства правата на адвокатите и възможността за упражняване на професията без страх и ще се бори за драстичното намаляване на агресията и посегателствата върху здравето и личността на българските граждани.

През пролетта Висшият адвокатски съвет подкрепи приемането на европейската Конвенция за борба срещу насилието срещу жени (Истанбулската конвенция), но по-късно организацията скандално се оттегли от него без аргументи.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?