Мъж нападна с нож водеща на независимото радио "Ехото на Москва"

Татяна Фелгенгауер

Мъж, въоръжен с нож, нахлу в офиса на радио "Ехото на Москва" на улица "Нови Арбат" в руската столица и рани водещата Татяна Фелгенгауер, съобщи ТАСС, цитирайки сайта на радиостанцията.

Мъжът е ранил с нож журналистката в гърлото. Нападателят е задържан от охраната и предаден на полицията.

 

Водещата е откарана в болница, няма опасност за живота ѝ, но състоянието ѝ се оценява като тежко, казаха лекари.

Фелгенгауер е заместник-главен редактор на "Ехото на Москва", описвано често като единствената независима информационна радиостанция в Русия.

 

Журналистката е известна като една от водещите на популярно сутрешно предаване, уточнява Асошиейтед прес.

Безпощадните критики на "Ехото на Москва" безпокоят мнозина в руското правителство. Водещи и журналисти от радиото са съобщавали, че са обект на смъртни заплахи.

Друга популярна водеща на "Ехото на Москва" - Юлия Латинина - напусна Русия през септември след предполагам палеж на колата ѝ.

Говорител на руската главна прокуратура нарече нападението скандален акт.

 

По предварителна информация заподозреният за нападението с нож срещу водещата от радио "Ехото на Москва" Татяна Фелгенгауер, е чужд гражданин, съобщи главното управление на МВР за Москва.


Първоначално бе съобщено, че нападателят не е имал у себе си документи. Според полицейски източник, цитиран от ТАСС, у нападателя са били намерени израелски документи. Върви проверка за самоличността на задържания.

Според източник от полицията причина за нападението е лична неприязън, но се разследват всички версии.

Нападателят не се е познавал с журналистката и по първоначални данни страда от психическо разстройство, твърди източникът, цитиран от ТАСС.

По думите му на разпита задържаният се е представил като Борис Юриевич Гриц, като е отговарял "неадекватно" на въпросите. Мъжът казал, че от 2012 г. е в "телепатичен контакт" с Фелгенгауер, която нощем го била преследвала сексуално чрез този контакт.

"Възможно е той да се е намирал в невменяемо състояние и да страда от психическо разстройство", каза източникът на ТАСС и добави, че арестантът ще бъде пратен на психиатрична експертиза.

Пред Клуб Z Сергей Пархоменко, колега на Фелгенгауер и водещ в "Ехото на Москва“,, казва, че агресията срещу журналистите от радиото напоследък се е засила. Най-редовно нашите журналисти ги причакват срещу входа на сградата, където се намира редакцията. Замерят ги с камъни, яйца, домати, разказва той.

Според него тази агресия се подгрява и подстрекава от държавната пропаганда. Например на 12 и 16 октомври по държавната телевизия "Россия 24" бил излъчен репортаж в две части, озаглавен "Ехото на Държавния департамент" - игра на думи с названието на радиостанцията.

Филмът, обявен за разследване, бил именно срещу Татяна Фелгенгауер и колегата ѝ Александър Плюшчев. Журналистите са обвинени, че се занимават с подривна дейност в полза на САЩ, че незаконно контактуват с американски неправителствени организации.

"Отдавна се води война срещу опозиционните медии в Русия. Освен това тази телевизия е сред най-гледаните. Милиони хора я гледат. Аз не мога да знам какво има в главите на всички зрители. Не бих се учудил, ако тази агресия е предизвикана от този филм. У нас има немалко такива хора. У нас официалната пропаганда насъсква хората срещу критично мислещите – не само журналисти, изобщо срещу всички несъгласни с управниците“, казва пред Клуб Z Сергей Пархоменко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят