Мъж от варненско село почина след заразяване с антракс

Мъж от варненско село почина след заразяване с антракс

53-годишен мъж почина след заразяване с антракс от крава. Първоначалните съмнения, че мъжът е бил заразен с антракс, са били потвърдени от взетите и изследвани проби, съобщиха здравните власти.

Мъжът е от село Млада гвардия, община Ветрино. Заразил се е след консумация на месо от крава, на която е бил собственик. Установено е, че от месото на болното животно са яли още 18 души, съобщи пред Дарик радио директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. Още вчера са им били раздадени антибиотици, като засега нямат някакви оплаквания.

Има готовност, при нужда, те да бъдат настанени в Инфекциозна клиника, уточни д-р Михайлова.

В момента в района на Млада гвардия се прави мащабна дезинфекция. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното.

По случая РЗИ-Варна работи съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните.

Кравата е дала симптоми за заболяване на 7 юли, като собственикът и трима помощници са я заклали и разфасовали. На 8 или 9 юли трупното месо е продадено на лице от с.Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две от гр.Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с.Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр.Варна, кв."Аспарухово", транжорна "Дари". Тримата съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв."Аспарухово" категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

Проучването е установило, че трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от кравата, 15 души от Девня, село Страшимирово и Варна са яли от надениците. Съпругата и синът на починалия са в риск защото са се грижили за стадото, а други трима негови роднини са контактували с него. Трима души са имали контакт с месо и кожа на животното. 

Антраксът, по-известен у нас като синя пъпка, е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа. За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?